Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Maxtaxan tas upp under våren

SÖLVESBORG I slutet av november månad tog riksdagen beslut om att införa maxtaxa i barnomsorgen från och med årsskiftet 2001/2002.
Det är den enskilda kommunen som avgör om en anslutning till systemet skall äga rum och under våren kommer ett beslut i frågan att fattas i Sölvesborg.
Karlshamn • Publicerad 2 mars 2001

Frågan om maxtaxa har nu lyfts upp i barn- och utbildningsnämnden för att under mars och april utredas närmare. Framöver kommer nämnden att titta på hur systemet kommer att slå för barnfamiljerna i kommunen.

–Samtliga politiska partier har nu också en chans att diskutera igenom det hela ordentligt innan vi tar ett förlag till beslut senare i vår, säger Bengt Johnsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons

Personligen har han redan tagit ställning.

–Min uppfattning är att vi bör ansluta oss till systemet. Maxtaxan kommer inte att leda till högre avgifter för någon, säger han.

> ”Ej mer”

Det rör sig om en månadsavgift på högst tre procent av inkomsten för första barnet, högst två procent för andra och högst en procent för det tredje.

Att ha barn på heltid i förskolan kommer med maxtaxa inte att kunna kosta mer än 1.140 kronor i månaden för första barnet, 760 kronor för andra och 380 kronor för det tredje.

–Oavsett inkomst kan det inte bli mer. Mindre kan det däremot bli, kommenterar Bengt Johnsson.

När det gäller den rådande taxan för förskoleverksamhet och skolbarnomsorg i Sölvesborgs kommun beräknas avgiften utifrån barnet eller barnens beställda omsorgstimmar, utifrån kategorierna ensamstående förälder eller makar och sammanboende samt på antalet placerade barn (högst tre).

> Sölvesborg en vinnare

Enligt riksdagsbeslutet införs med maxtaxan rätt till förskoleverksamhet för barn till arbetslösa. Men redan idag kan en plats inom barnomsorgen i Sölvesborg behållas sex månader vid arbetslöshet. Vidare innebär systemet att barn till föräldralediga får rätt till förskola och att kommunerna får möjlighet att införa maxtaxa på fritidshemmen.

–Som det ser ut idag blir Sölvesborgs kommun ekonomiskt sett en vinnare om vi ansluter oss till maxtaxa. Men också barnen kan ses som vinnare, då de kommer undan stress och jäkt i och med detta, menar Bengt Johnsson.

Han håller fram att barn- och utbildningsnämnden i april kommer att ge sitt förslag till beslut i frågan samtidigt som ramförslaget för år 2002 överlämnas till kommunstyrelsen.

Camilla Magnell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons