Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Miljonbygge ska gesäkrare elförsörjning

Transformatorstationen vid Ställverksvägen är gammal och för varje år har risken för strömavbrott till elkunderna blivit större. Nu gör Karlshamn energi och Eon gemensam sak och bygger om stationen från grunden, en investering på totalt omkring 20 miljoner kronor.
Karlshamn • Publicerad 4 maj 2013
Foto: 

Karlshamn energi äger två så kallade fack vid Eons transformatorstation varifrån elen distribueras ut till kunderna i centrala Karlshamn. Energibolagets vd Hans-Inge Bengtsson berättar att man hittills varit relativt förskonade från strömavbrott. När det har skett har det just varit fråga om gammal utrustning.

– För ett antal år sedan hade vi ett avbrott på grund av gamla reläskydd. De här apparaterna har en begränsad livslängd.

Annons

Karlshamn energi genomför moderniseringarna på stationen tillsammans med Eon. Det kommunägda energibolaget lägger åtta miljoner kronor på arbetena.

Ombyggnaden genomförs under en period på året då det är mindre tryck på elleveranserna och under sommaren kommer det att vara en provisorisk koppling som förser staden med ström.

– Sedan ska det byggas ett ställverk som ska rymmas i en ny byggnad, så att utrustningen skyddas från väder och vind, berättar Hans-Inge Bengtsson.

Man beräknar att arbetet ska vara klart i oktober.

Förutom transformatorstationen på Ställverksvägen håller Karlshamn energi koll på kabelnätet i de centrala delarna av Karlshamn. Stora delar av nätet har uppemot 50 år på nacken.

– Vi följer det väldigt noga och har gjort mätningar på kablarna. Rent elektriskt är de helt okej. Vi har haft detta med i budgeten under flera år.

Inför nästa år är dock planen att göra slag i saken och börja förnyelsen av kabelnäten.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons