unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljoner satsas för att ta bort gamla synder

Ett av de förorenade områdena i kommunen med högst riskklass ska nu saneras. Det handlar om Hunnemara grusgrop.
Föroreningarna finns vid östra infarten.
Föroreningarna finns vid östra infarten.
Foto: Karlshamns kommun

Hunnemara grusgrop ligger intill det nya bostadsområdet Östra Skogsborg. Vid en inventering som gjorts tidigare kunde man konstatera att det fanns höga halter av föroreningar i marken.

På platsen har det tidigare legat en kommunal deponi samt ett skrotupplag. Området omfattar en yta på ungefär 2 000 kvadratmeter och eftersom det ligger i anslutning till ett bostadsområde är bedömningen att en sanering behövs för att förhindra att människor och miljö tar skada av de ämnen som finns i marken. Det handlar bland annat om tungmetaller och petroleumprodukter.

Efter flera års utredning avsätts nu 3,7 miljoner kronor för att gräva bort de förorenade massorna. Efter saneringen är området tänkt att bli naturmark. Förslaget från kommunen är att inte återfylla hela området.

– Att helt återfylla med jungfruliga massor är dyrt och tidskrävande, skriver kommunens projektkontor.

På andra sidan vägen finns den gamla Hunnermaradeponin. Även vad gäller den har det gjorts utredningar. Där lär det dock inte bli aktuellt med att gräva bort förorenade massor, utan man har istället talat om en så kallad sluttäckning. Det innebär att man kapslar in den gamla deponin och låter det gamla avfallet ligga kvar.