Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Miljoner satsas för att ta bort gamla synder

Ett av de förorenade områdena i kommunen med högst riskklass ska nu saneras. Det handlar om Hunnemara grusgrop.
Karlshamn • Publicerad 15 februari 2019
Föroreningarna finns vid östra infarten.
Föroreningarna finns vid östra infarten.Foto: Karlshamns kommun

Hunnemara grusgrop ligger intill det nya bostadsområdet Östra Skogsborg. Vid en inventering som gjorts tidigare kunde man konstatera att det fanns höga halter av föroreningar i marken.

På platsen har det tidigare legat en kommunal deponi samt ett skrotupplag. Området omfattar en yta på ungefär 2 000 kvadratmeter och eftersom det ligger i anslutning till ett bostadsområde är bedömningen att en sanering behövs för att förhindra att människor och miljö tar skada av de ämnen som finns i marken. Det handlar bland annat om tungmetaller och petroleumprodukter.

Annons

Efter flera års utredning avsätts nu 3,7 miljoner kronor för att gräva bort de förorenade massorna. Efter saneringen är området tänkt att bli naturmark. Förslaget från kommunen är att inte återfylla hela området.

– Att helt återfylla med jungfruliga massor är dyrt och tidskrävande, skriver kommunens projektkontor.

På andra sidan vägen finns den gamla Hunnermaradeponin. Även vad gäller den har det gjorts utredningar. Där lär det dock inte bli aktuellt med att gräva bort förorenade massor, utan man har istället talat om en så kallad sluttäckning. Det innebär att man kapslar in den gamla deponin och låter det gamla avfallet ligga kvar.

Henrik BrandbergSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons