Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Miljövårdsdirektören nöjd med Karlshamns AB

KARLSHAMN – Karlshamns AB har minskat utsläppen rätt rejält, säger länsstyrelsens miljövårdsdirektör Ingvar Carlsson.
Men samtidigt ser han fram emot den prövning som kommer att ske av hela verksamheten när Karlshamns AB vill utöka produktionen.
Karlshamn • Publicerad 15 januari 2001

Den ansökan som är aktuell nu i miljödomstolen gäller att fastställa utsläppsvillkor till vatten från den nuvarande produktionen. Där har man arbetat med provisoriska miljövillkor sedan 1996, samtidigt som företaget ålagts att rätta till olika saker. Sammanlagt har Karlshamns AB investerat 37 miljoner bland annat på att förbättra reningsverket.

> Minskat fosfor

Annons

– Det är alltid ett spel mellan miljömyndigheterna och företagen, där vi ställer krav och de försöker tillmötesgå dem mer eller mindre. Men i det här fallet tycker jag att de har gjort det mesta som vi har krävt. Vi tyckte främst att fosforutsläppen var höga, och där har de fått ner utsläppen rätt rejält, menar Ingvar Carlsson.

Som vi skrev i onsdagstidningen har Karlshamns AB lämnat in en ansökan till miljödomstolen där man vill få fastställda miljövillkor för utsläppen.

Länsstyrelsen har fått tiden fram till 23 februari på sig att ge sina synpunkter, och har inte börjat formulera dem än.

> Bygga ut

Men Ingvar Carlsson tycker inte att den aktuella miljöprövningen är den intressantaste. Han har redan varit på ett förberedande möte inför nästa miljöprövning av Karlshamns AB.

Företaget vill nämligen öka produktionskapaciteten för fraktionering av fetter från 40 000 ton till 70 000 ton om året – främst för man hoppas att EU:s nya chokladregler ska ge ökad efterfrågan på fetter från Karlshamns. Fraktioneringen innebär att oljan blandas med lösningsmedel (aceton eller hexan) och kyls till olika temperaturer, där olika fraktioner av den skiljs ut. På det sättet får man tre olika oljefraktioner med olika smältegenskaper.

– När vi gör den nya prövningen kommer det att bli en helt ny ansökan – som till skillnad mot den tidigare kommer att omfattas av den nya miljöbalken. Det innebär att vi får pröva hela verksamheten, säger Ingvar Carlsson.

> Miljöpröva hamnen

Det innebär bland annat att man för första gången miljöprövar bolagets hamnverksamhet.

Tidigare har hamnverksamhet legat utanför miljöprövningssystemet, och det finns ännu rätt stor osäkerhet hos myndigheter och hamnar om hur miljöregler för hamnverksamhet ska se ut.

– De har ju en rätt omfattande hamnverksamhet inne i stan, och det kan bli den första hamnen vi prövar, säger Ingvar Carlsson.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons