Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nämnd säger nej till byggen i Väggaparken

Bygg inga bostäder i Väggaparken. Det säger fritidsnämnden som fått tycka till om den nya översiktsplan som håller på att arbetas fram.
Karlshamn • Publicerad 28 maj 2013
Foto: 

Den nya översiktsplanen, det dokument som ska teckna en bild av hur kommunen ska utvecklas fram till 2030, är nu ute på samråd. Fritidsnämnden är en av de parter som fått tycka till om förslaget.

I sitt yttrande gör nämnden klart att man inte vill se någon bostadsbebyggelse vare sig på Saltsjöbadstomten eller på Ortholmen.

Annons

– Vi i vår nämnd har att ta hänsyn till naturvärden, berättar den socialdemokratiske ordföranden Andreas Saleskog.

Han förklarar att det i ett helhetsperspektiv även kan finnas andra aspekter att väga in.

I yttrandet, som en enig nämnd stod bakom, framförs att det finns flera nyckelbiotoper och rödlistade arter i Väggaparken. Dessutom pekar man på kulturhistoriska värden i form av de byggnader som minner om satsningarna som gjordes för att skapa en bad- och kurort under senare delen av 1800-talet.

Att som det i översiktsplanen föreslås kompensera bebyggandet av parken med andra åtgärder går inte, enligt fritidsnämnden.

– Områdets värden är unika, konstaterar parkchefen Marie Louise Svensson Wickström i det yttrande som nämnden antagit.

Vidare anser nämnden att man måste tänka om vad gäller visionen för flera av de nya bostadsområden som presenteras i planen. Det nämns att man vill bygga i anslutning till slutna skogspartier och att man där vill spara befintlig natur.

Parkchefen konstaterar i sin skrivelse att det inte är möjligt och att naturen och framförallt träden kommer att dö vid en exploatering. Ett av de områden där man befarar det scenariot är intill Lindeborgssjön.

– Kommunen måste därför ta ställning till om man vill bevara värdefulla natur- och rekreationsområden eller om man vill bebygga dem, står det i yttrandet.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons