Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Närpolisen pessimistisk

KARLSHAMN Närpolischef Rune Carlsson tror inte att närpolisen får någon större del av det tilläggsanslag på 600 miljoner som regeringen i utlovat och som enligt justitiemininister Tomas Bodström bland annat skall gå till förstärkning av just närpolisen.
Karlshamn • Publicerad 15 mars 2001

– För några år sedan hade vi ett tiotal närpoliser i kommunen. I dag har vi i yttre tjänst bara fyra rena närpolistjänster inriktade på närpolisverksamhet och skall man följa den beprövade regeln med en närpolistjänst per 1 000 invånare skulle vi egentligen i dag ha 30 tjänster, säger närpolischef Rune Carlsson.

Några omedelbara förväntningar säger han sig inte han men vill ändå uttrycka ett visst hopp på lägre sikt.

Annons

– Risken är att extraanalaget försvinner för att täcka underskott i många polisdistrikt som exempelvis i Stockholm som ligger back 287 miljoner kronor, menar Rune Carlsson.

> Tredje gräns att bevaka

I dag dras de flesta större polisdistrikt med ett underskott medan de mindre som Blekinge polisdistrikt visar budgetmässigt på plus. Under mitten av nittotalet talade man mycket om att satsa på närpolisverksamhet men sedan kom alla bantningskrav som innebar att många över 58 år pensionerades och att adiminstrativ personal sades upp.

Dessutom hade man under tre år i slutet av nittiotalet antagningsstopp på polishögskolan vilket givetvis också gjorde sitt till. Lokalt har där utöver polisen i Blekinge en ålderspyramiden som är mindre lyckad och en tredje landsgräns att bevaka genom Schengenavtalet.

– Det är med andra ord en ekvation som inte riktigt går ihop. Från politiskt håll har vi fått signaler om att närpolisreformen är viktig men man måste också ha folk för att kunna uppfylla förväntningarna, säger Rune Carlsson lakoniskt.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons