Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nedskräpning ger dyrare produkter

Klagomålen på nedskräpning och dumpning vid återvinningsstationerna har ökat. Det handlar om dumpning av skräp som inte hör hemma där.
– Vi får köra i väg det på Karlshamnsbornas bekostnad, säger Magnus Sandström regionchef på FTI.
Karlshamn • Publicerad 17 januari 2020
Dumpat skräp. Bilden är inte från Karlshamn.
Dumpat skräp. Bilden är inte från Karlshamn.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det handlar om de återvinningsstationer som Förpacknings- och tidningsinamlingen (FTI) har. Periodvis har det varit problem med nedskräpning vid stationerna i Karlshamn och under förra året ökade antalet klagomål. Det gäller särskilt nedskräpning vid Vägga IP, Kolonigatan och i Bengtsboda.

Magnus Sandström förklarar att det inte handlar om nedskräpning till följd av att det varit problem med tömning och städning, utan att det rör sig om dumpning av avfall som inte hör hemma på stationerna.

Annons

– Vi får får oförskyllt skuld för det när folk slänger saker som inte ska vara där.

Dumpningen får till följd att FTI tvingas lägga resurser på att köra skräpet till VMAB:s återvinningscentraler. Magnus Sandström konstaterar att det är ett nationellt problem som kostar stora summor.

– Vi lägger 80-100 miljoner kronor varje år på det.

Eftersom FTI ägs av fem olika materialbolag med styrelserepresentanter från förpacknings- och tidningsindustrin, handeln och branschorganisationer slår dumpningen i slutänden tillbaka på konsumenterna. Magnus Sandgren konstaterar man inte kan skära ner kostnaden för exempelvis mjölkförpackningarna när man tvingas lägga pengar på städningen.

Han förklarar vidare att kameraövervakning inte är möjlig, eftersom regelverket inte tillåter det. På de mest utsatta stationerna i storstadsområdena har man tidvis satt in vaktbolag, men att göra det på landets 5 000 återvinningsstationer är inte rimligt, konstaterar Magnus Sandström.

Henrik BrandbergSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons