Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

NFO Drives söker fler delägare

SVÄNGSTA NFO Drives i Svängsta vill ha fler delägare. Man gör en nyemission inriktad på småbolagsfonder.
Samtidigt ger nyemissionerna företaget 40 miljoner kronor som huvudsakligen ska användas till utvecklingsarbete.
Karlshamn • Publicerad 13 januari 2001

En extra bolagsstämma 25 januari ska ta ställning till ett förslag att utöka antalet aktier i företaget med tio procent. De ska säljas till en kurs som ligger 30 procent under den aktuella börskursen till ett begränsat antal institutionella placerare.

– Vi siktar framför allt in oss på småbolagsfonder med inriktning på innovationer, miljö och etik, säger NFO Drives vd Per-Thomas Wall.

Annons

Idag har NFO Drives 1 500 delägare, varav ingen äger mer än 3 procent av aktierna. Genom att släppa in de här fonderna skulle man få en fastare ägarstruktur med ytterligare några lite större ägare (även om de inte heller kanske skulle äga mer än ett par, tre procent var).

> Till börsen i höst

Företagets aktier handlas på den lilla Göteborgslistan, och man hade planerat en introduktion på O-listan vid det nyss förflutna årsskiftet. Den sköts upp på grund av börsklimatet, och istället är siktet inställt på börsen till hösten 2001.

I maj hålls den ordinarie bolagstämman, och där föreslår man en ny nyemission på ytterligare tio procent av aktierna till de nuvarande och nytillkomna aktieägarna, på samma villkor som den första. Dessutom vill man genomföra ett optionsprogram riktat till anställda, styrelseledamöter och ”närstående nyckelpersoner”.

Med nuvarande börskurs skulle de båda nyemissionerna ge ett tillskott till bolaget på 40 miljoner kronor.

> Radikalt budskap

– Förutom att få in nya delägare, handlar om att skaffa kapital till den fortsatta utvecklingen, säger Per-Thomas Wall.

NFO Drives tillverkar en frekvensomriktare som ger en störningsfri styrning av växelströmsmotorer. Utvecklingskostnaderna är en stor del av budgeten. Även om det är område med stora möjligheter har bolaget haft svårt att nå ut ordentligt på marknaden.

– Vi står för ett teknologisprång inom motorstyrningstekniken, och eftersom vi kommer med ett så radikalt budskap vill man gärna utvärdera det ordentligt. Men vi upplever att de som provat våra produkter alltid är nöjda.

> Inget genombrott

Annons

Under hösten har företaget lagt stora resurser i marknadsföring, som man hoppas ska ge utdelning under det här året.

Tidigare hade NFO Drives hoppats på att år 2000 skulle vara genombrottsåret med 5 000 sålda frekvensomriktare och 15 000 år 2001.

– Men det är bara att konstatera att vi inte uppnått de försäljningsmål som satts. Vi ligger efter i försäljningsplanen, säger Per-Thomas Wall.

De frekvensomriktare som företaget hittills producerat har varit i storlekar upp till 5,5 kW. Nu ska man också utveckla större frekvensomriktare upp till 90 kW.

> Tunga processer

– De används i tunga industriprocesser och pappersbruk och stålverk. Det kommer att ta minst ett års utvecklingsarbete innan vi kan börja tillverka dem.

NFO Drives deltar i flera intressanta utvecklingsprojekt. Man ska använda frekvensomriktaren för att styra bränsleceller i ett projekt i samarbete med Statens Energimyndighet, och den tekniken ska vidareutvecklas för Renaults och Nissans kommande elbilar.

– Vi ska leverera prototypen till Renault under våren, berättar Per-Thomas Wall.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons