Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nya operatörer på väg in i kabelnätet

KARLSHAMN Kakab förhandlar med ett par bredbandsoperatörer om att de ska etablera sig i Karlshamn första halvåret i år. I det ena fallet handlar det om en bredbandsoperatör som samarbetar med ett lokalt företag som erbjuder internettjänster.
Karlshamn • Publicerad 7 mars 2001

– Eftersom det är i förhandlingsstadiet kan jag inte gå ut med namnen nu, säger kabelbolaget Kakabs styrelseordförande Suzanne Svensson.

Det har varit ett problem för Kakab att få operatörer som vill gå in på kabelnätet i Karlshamn. I dagsläget är bara kommunen och BTH uppkopplade, samt studentlägenheterna på Fridhem. HSB och det kommunala bostadsbolaget Kabo har fört förhandlingar med Bredbandsbolaget, men på grund av krisen i det företaget är de kontakterna rätt avslagna.

Annons

> Tomrör

Det finns inte ens kablar i alla rör som lagts ner. Normalt lägger man ner tomrör först och sen skjuter in fiberkabel i röret. Men eftersom det är problem med långa leveranstider på fiberkabel kan tomrörstiden bli längre än planerat.

– I dagarna drar vi ut fiber till Mörrum i tomröret som vi lagt ner tidigare. Samtidigt lägger vi tomrör till Asarum och Svängsta. Enligt avtalet med kommunen ska utbyggnaden vara klar till slutet av det här året, och jag räknar med att vi ska kunna hålla det, säger Suzanne Svensson.

I måndagens kommunfullmäktige var frågan om bredbandsuppbyggnaden uppe efter en interpellation från ungdomsfullmäktige. Anders Englesson, kpml(r), som tagit på sig att föra fram interpellationen menade att kommunen valt fel strategi som bara erbjuder svartfiber (det vill säga outnyttjad kabel) till operatörerna. Då hamnar man i händerna på de stora operatörerna.

> Bandbredd

Istället borde kommunen själv lysa upp fibern och erbjuda bandbredd åt olika intressenter. Det skulle ge större valmöjligheter, menade Englesson.

Suzanne Svensson berättade att man ser på en ny typ av teknisk lösning, så kallade kommunikationsoperatörer.

– De går in och hyr fibrer i kabelnätet som oberoende tjänsteleverantör och sen kan de koppla in olika intressenter. Det är ett system som bland annat finns i Tierps kommun.

– Vi försöker bevaka marknaden och ta del av de intressanta tankar som dyker upp. Det händer mycket på det här området hela tiden.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons