Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

...och bäst av alla är Sternöskolan

Som enda skola i Karlshamn har Sternöskolan fått tummen upp av Skolinspektionen.
Till skillnad från de andra skolorna har Sternöskolan nämligen inte fått någon kritik alls och det är något som både elever och personal är väldigt glada över.
Karlshamn • Publicerad 23 maj 2013
Nöjda elever. Karl Håkansson, Elise Nilsson, Majken Karlsson, Elliot Nilsson och Sixten Graham är elever på Sternöskolan som inte fått ett enda föreläggande efter att Skolinspektionen gjort ett besök på skolan, något som inte hör till vanligheterna då fokus ligger på att hitta brister i verksamheten. De tycker att Sternöskolan är en bra skola att gå i eftersom den är lagom stor och ligger mitt i stan.
Nöjda elever. Karl Håkansson, Elise Nilsson, Majken Karlsson, Elliot Nilsson och Sixten Graham är elever på Sternöskolan som inte fått ett enda föreläggande efter att Skolinspektionen gjort ett besök på skolan, något som inte hör till vanligheterna då fokus ligger på att hitta brister i verksamheten. De tycker att Sternöskolan är en bra skola att gå i eftersom den är lagom stor och ligger mitt i stan.Foto: Gunnel Persson
Foto: 

På frågan vad de tycker om att gå på Sternöskolan svarar Karl Håkansson, Elise Nilsson, Majken Karlsson, Elliot Nilsson och Sixten Graham samstämmigt:

– Bra!

Annons

Varför de tycker så har de lite olika tankar kring.

– Skolan ligger mitt i stan, säger Elise Nilsson som går i andra klass.

– Det är inte så många elever som går här så därför är det lugnare, säger klasskamraten Majken Karlsson.

De har en solig eftermiddag samlats på skolgården utanför skolan som ligger i centrala Karlshamn, uppe på Hinseberget. Lektionerna är slut för dagen och en del av barnen har åkt hem medan andra har stannat kvar på fritids.

På Sternöskolan går runt 140 elever, från förskoleklass till årskurs sex. Det är en mindre skola och det är just det som Linn Fridlund, klasslärare för årskurs två, tycker om med den.

– Det kan vara både för- och nackdelar med en liten skola, men det som är skönt är att man är så nära varandra. Det är ingen som är anonym utan alla känner alla. Det känns tryggt, säger hon.

Linn Fridlund har bara hunnit jobba på Sternöskolan i ett år men trivs redan jättebra.

– Miljön är trevlig och ­likaså kollegorna och barn­en.

En av hennes lärarkollegor är Ewa Paulsson som har arbetat på Sternöskolan i närmare 20 år. Hon är mer än nöjd med att Skolinspektionen gett hennes arbetsplats så gott betyg.

– Det är ju fantastiskt. Ärofyllt verkligen. Men bara för det kan vi nu inte sitta med armarna i kors, utan vi måste hela tiden jobba vidare på det, säger hon.

Annons

När Skolinspektionen gör en så kallad regelbunden tillsyn på en skola ligger fokus på att hitta de brister som eventellt kan finnas.

Är det något som däremot är exceptionellt bra med skolan skrivs det också med i rapporten, men annars handlar det alltså främst om att ta reda på vad som bör förbättras.

Vanligast är att man får ett föreläggande, vilket innebär att skolan i fråga måste redovisa vad man har gjort för att komma tillrätta med problemet.

Det är precis som har skett gällande de flesta skolorna i Karlshamn, men i rapporten om Sternöskolan står det i stället: ”Det har i inspektionen inte framkommit annat än att Sternöskolan i Karlshamns kommun uppfyller författningarnas krav inom de områden som granskats.”

– Det känns jättebra ­naturligtvis. Vi njuter av att ha fått så bra respons. Det peppar oss också att jobba vidare för att bli ännu bättre, säger Britt-Marie Davidsson som sedan september i höstas är rektor på skolan.

Hon tror också att det fina betyget beror på att Sternöskolan är en lagom stor skola där alla känner alla.

– Skolan ligger också i en väldigt trivsam omgivning med skogen och berget och det finns ett fantastiskt gäng pedagoger här som har en stor omtanke om barnen. ­Sedan har vi även en stark föräldraförening och jag tror att det också är viktigt för barnen att känna det stödet.

Matilda Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons