Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ofredade sjuåring – slipper fängelse

Att den 60-årige mannen utsatte flickan för sexuella handlingar från sju års ålder och flera år framåt råder inget tvivel om.
Tingsrätten anser dock inte att det handlar om våldtäkt och det blir därför inte aktuellt med något fängelsestraff. Mannen ska istället stå under övervakning i ett år.
Karlshamn • Publicerad 18 maj 2013

Mannen var en nära vän till familjen och flickan uppfattade honom "som en farbror" När hon var sju år gammal gav han sig på henne första gången och flickan har i förhören berättat hur han låg på henne och juckade. Därpå skedde flera övergrepp under de påföljande åren.

Mannens berättelse överensstämmer på många punkter med flickans, men på en avgörande punkt skiljer sig beskrivningarna av händelserna. Mannen hävdar att de haft underkläder på sig, medan flickan menar att så inte var fallet.

Annons

Tingsrätten anser att det inte är ställt bortom allt rimligt tvivel att 60-åringen gjort sig skyldig till våldtäkt, som åklagaren hävdat. Att historierna går isär när det gäller underkläderna är den springande punkten som bidrar till att tingsrätten väljer att enbart döma mannen för sexuellt ofredande.

Eftersom åtalen vad gäller de grövre brotten ogillas av rätten blir straffet därför inte så kännbart. Mannen döms till skyddstillsyn och ska genomgå frivårdens program för sexualbrottsdömda. Han ska också betala skadestånd till flickan på 45 000 kronor.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons