Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Oklart ännu om socialbidragen sänks

KARLSHAMN Dubbla signaler från centralt håll i frågan om höjt barnbidrag ska resultera i sänkt socialbidrag eller inte, menar ordföranden i socialnämnden i Karlshamn. Riktlinjer från statligt håll säger en sak medan regeringsföreträdare säger en annan.
Karlshamn • Publicerad 19 januari 2001

I onsdagens partiledardebatt i riksdagen uttalade sig bland andra statsminister Göran Persson i frågan om socialbidragen. Han menade att det är kommunerna själva som bör se till att höjningen av barnbidraget med hundra kronor även kommer föräldrar med socialbidrag till del. Det tycker den socialdemokratiske ordföranden i socialnämnden Bengt-Olof Westmar är att sända ut dubbla signaler.

– Enligt de riksnormer som kommunerna ska följa, så är även barnbidraget att betrakta som en inkomst. Ska vi gå efter dem så bör socialbidraget sänkas, förklarar han.

Annons

> Ingen illvillighet

Ännu är inget beslut fattat om hur Karlshamns kommun kommer att agera i frågan och enligt socialnämndens ordförande är det ett komplext ärende som måste få ta sin tid.

– Vi måste noga se över så att inte slår orättvist mot andra grupper, säger Bengt-Olof Westmar.

Han menar att det inte ligger någon illvillighet bakom det faktum att kommunen inte direkt gått ut och sagt att socialbidraget inte ska sänkas när barnbidraget höjs, utan att det just rör sig om hänsyn till andra grupper som uppbär socialbidrag.

– Det finns ju till exempel de som lever på a-kasseersätting som har socialbidrag. Vad säger vi till dem om de vid en höjning av a-kassan får sänkt socialbidrag, medan andra inte påverkas, säger han och menar att det är viktigt att bedömningssystemet ska kännas rättvist och tryggt.

– Jag tycker det känns fel att ställa en svag grupp mot en annan, fortsätter Bengt-Olof Westmar.

> Ska tas upp i nämnden

Enligt socialnämndens ordförande kommer frågan inom kort att tas upp till diskussion i nämnden där han hoppas att det kan arbetas fram en lösning som varken drabbar föräldrar med socialbidrag eller andra grupper.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons