Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Omstridd naturvän fascinerar sällskap

ERIKSBERG · Eftervärldens fascination för fågelkännaren, författaren och naturfotografen Bengt Berg (1885-1967) är så stor att ett hängivet sällskap uppkallat efter honom har bildats i Blekinge.
- Vi vill lyfta fram hans stora insatser som författare, filmare, fotograf, naturvårdare och debattör, säger ordföranden Johnny Karlsson.
Föredömets påstådda kopplingar till nazismen bekymrar inte.
Karlshamn • Publicerad 13 april 2005
Bengt Berg S?llskap bildat p Eriksberg
Bengt Berg S?llskap bildat p EriksbergFoto: 

Sällskapet, som idag räknar till ett tiotal personer, hade sitt första möte på Eriksberg, öster om Karlshamn, i söndags.

Valet av mötesplats är ingen slump; Bengt Berg köpte området 1938 och la därmed grunden till det som idag är Eriksbergs viltreservat.

Annons

Bengt Berg föddes i Kalmar. Han utbildade sig till konservator i Göteborg och arbetade 1909-1913 vid zoologiska museet i Bonn.

Han gav ut många böcker genom åren, böcker som översattes till ett 20-tal språk.

Till Asien och Afrika gjorde han flera resor, som kom att dokumenteras genom böcker som "På jakt efter Enhörningen" och "Tigrar".

Inom ornitologins område brukar man framhålla hans framgångsrika ansträngningar att plantera in kanadagåsen i Sverige.

Det nybildade Bengt Berg-sällskapet lyfter fram honom som en pionjär inom naturfotografiet och en framsynt och modig zoolog.

- Det var till exempel tack vare Bengt Berg som kungsörnen räddades undan utrotning. Han fredade den. Han var också den förste internationellt erkände naturfotografen. Han utgör en ständig inspiration för mej som själv jobbar som naturfotograf, säger Björn-Eyvind Swahn, Karlskrona.

De flesta i sällskapet har, i likhet med Björn-Eyvind Swahn, kommit att bekanta sig med Bengt Berg genom dennes natur- och djurintresse.

För Bibbi Brorsson var ingången en annan. Hon växte upp inte långt ifrån Eriksberg. Som barn hörde hon talas om den egensinnige godsägaren.

- Jag träffade honom aldrig, men det gick många rykten om honom.

Hon har dokumenterat Eriksbergs historia i häftet "Eriksberg - ägare och torparminnen" (2003). Där berättar hon om hur Bengt Berg med pengars makt körde iväg, "köpte ut", de torpare som bodde utspridda i enkla boningar i området.

Annons

Som debattör och person var han omstridd och han kom ofta i kant med sin omgivning och samtid.

Ett seglivat omdöme om honom är att han var nazist.

Det är sant att han umgicks med nazister, däribland Herman Göring med vilken han hade jaktintresset gemensamt.

- Men det finns inga bevis för att Bengt Berg var aktiv nazist. Han hade visserligen ett närmast nietzscheanskt människoideal, vanligt på den tiden, men att han skulle ha organiserat sig nazistiskt finns det inga belägg för. Å andra sidan vore det intressant om någon skulle kunna forska mer kring det, säger ordföranden i Bengt Berg-sällskapet, Johnny Karlsson, tillika bokhandlare från Olofström.

En av sällskapets medlemmar, professor Ulrik Lohm, arbetar med en bibliografi över Bengt Berg. Den ska vara klar 2006.

Lars Carlsson/text Claes Jonasson/foto
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons