Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ont om sommarjobb på förmedlingen

KARLSHAMN Nu börjar jakten på de åtråvärda sommarjobben. Förra året var det nästan hälften av de sökande till kommunens utlysta feriearbeten som blev utan sommarjobb. Och på arbetsförmedlingen har man bara ett fåtal jobb att förmedla.
– Det mesta sköts internt på företagen och anmäls inte till oss, säger Per Wadling handläggare på arbetsförmedlingen i Karlshamn.
Karlshamn • Publicerad 28 mars 2001

I år finns det 150 platser fördelade på diverse arbeten inom vård, vaktmästeri, park och omsorg i kommunen. Förra året stod det ungefär lika många platser till buds och det var hela 285 sökande till dem.

Maria Appert, som arbetar på kommunens personalavdelning, berättar att det även i år tycks vara ett stort sug efter sommarjobb.

Annons

– Det är en hel del som redan ringt och hört sig för. De är på hugget, menar hon.

> Lottning

För att urvalet inte ska bli orättvist sker det genom lottning. En viss förtur erbjuds dock.

De äldsta sökande prioriteras i första hand och de som har omvårdnadsprogrammet som förstahandsval till gymnasiet kommer i mån av plats att prioriteras till platser inom omsorgsförvaltningen.

De utlysta platserna kan sökas av ungdomar födda 1983, -84 eller 85.

> Statligt stöd

Liksom de tre senaste åren har kommunen tilldelats ett särskilt statsanslag för att kunna erbjuda ungdomar feriearbeten.

Maria Appert berättar att det rör sig om 160 000 kronor som använts till att skapa sommarjobb inom äldre- och handikappomsorgen.

Till de arbetena prioriteras handikappade ungdomar samt ungdomar med invandrarbakgrund.

> Få jobb på arbetsförmedlingen

Annons

På arbetsförmedlingen har man, förutom att förmedla kontakter till kommunen och de feriearbeten som finns där, inte många sommarjobb att erbjuda de sökande.

– Vi vet via kontakter med företag att det finns många sommarjobb, men det löser företagen internt och det är jobb som i första hand går till vänner och barn till de som arbetar där, berättar Peter Wadling på arbetsförmedlingen.

Han berättar vidare att det redan är många ungdomar som varit inne och frågat om sommarjobb, men förutom arbetena på kommunen handlar det bara om några ströjobb som man har att erbjuda ungdomarna.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons