Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

På jakt efter uråldriga boplatser

Att Eriksberg har en spännande historia är känt sedan länge. Nya fynd visar dock att området ruvar på betydligt äldre lämningar. Nu ska arkeologer genomföra undersökningar av boplatser från den äldre stenåldern.
Karlshamn • Publicerad 29 maj 2020
Björn Nilsson har efter bara några få timmars vandringar i området gjort intressanta fynd.
Björn Nilsson har efter bara några få timmars vandringar i området gjort intressanta fynd.Foto: Henrik Brandberg

Efter att det gjorts flera intressanta fynd har Eriksberg seglat upp som en intressant plats för arkeologer. Förra året kom en stenåldersyxa i dagen efter att vildsvin bökat upp marken.

Yxan visade sig vara omkring 9 000 år gammal, det vill säga den äldsta stenåldern. Det och andra fynd har gjort att Eriksberg har tilldragit sig många forskares intresse.

Annons

Forskare från Lunds universitet har nu påbörjat en utforskning av viltparken. Förhoppningen är att komma igång på allvar under sommaren, men redan nu är Björn Nilsson, forskare vid Lunds universitet, på plats för att leta efter nya boplatser.

– Efter bara sju timmar har jag hittat sju till åtta boplatser, berättar han.

Björn Nilsson berättar att Eriksberg tidigare varit en vit fläck på ”stenålderskartan”, men att de nya fynden kommer att sätta området i ett annat ljus.

– Detta är ett centralområde för stenåldern i Blekinge, tror Björn Nilsson.

Förutom själva fynden ger områdets geografiska förutsättningar en fingervisning om dess betydelse.

– Den här typen av vikar är det optimala för en stenåldersbosättning.

En skivkniv hör till ett av de initiala fynden.
En skivkniv hör till ett av de initiala fynden.Foto: Henrik Brandberg

De fynd som Björn Nilsson hittills gjort består bland annat av en knacksten som använts till bearbetning av redskap. En skivkniv, ett avslagen diabasbit från tillverkningen av en yxa samt mängder av flisor av flinta hör också till de initiala fynden.

Sten i all ära, men de lämningarna visar bara en liten bild av hur livet på stenåldern kunde te sig. Björn Nilsson uppskattar att det kan ha varit så lite som fem procent av materialen som var av sten och att resten var organiska material. Det är inget som bevaras på land, men i gyttjan i vattenbrynet är förhoppningen att man ska kunna hitta just pinnar och andra organiska lämningar.

Björn Nilsson och Per-Arne Olsson med den stenåldersyxa som vildsvinen bökade fram förra året. Det var fyndet som satte bollen i rullning.
Björn Nilsson och Per-Arne Olsson med den stenåldersyxa som vildsvinen bökade fram förra året. Det var fyndet som satte bollen i rullning.Foto: Henrik Brandberg

Kunskapen om hur vattennivån förändrats genom historien är en viktig pusselbit för att kunna bestämma vilken tidsålder de olika bosättningarna är ifrån. Björn Nilsson pekar ut mot mitten av viken, en plats som en gång i tiden inte var vattenfylld.

– Förfäderna till de som bodde här bodde därute.

Även diabas användes. Här en rest från tillverkningen av en yxa.
Även diabas användes. Här en rest från tillverkningen av en yxa.Foto: Henrik Brandberg
Annons

Med hjälp av kollegor från Köpenhamn är tanken att man ska använda sig av en helt ny sonarteknik för att undersöka det området. Till skillnad från tidigare teknik går det nu även att upptäcka flintfynd.

Eriksbergs vd, Per-Arne Olsson, tycker det är intressant att få lägga ytterligare pusselbitar till områdets historia. Han ser också möjligheter att skapa nya upplevelser för besökarna.

– Vi kanske kan ha en övernattningshydda här om ett par år där man kan bo som för 9 000 år sedan.

Fakta

Stenåldern

Perioden delas in i yngre och äldre stenåldern. Den äldre varade mellan cirka 10 000-4 100 år efter Kristus, medan den yngre dateras till 4 000-1 700 år före vår tideräkning.

Övergången till yngre stenålder kännetecknas av att människorna blev mer bofasta och började odla marken.

Inlandsisen drog sig tillbaka cirka 11 000 år före Kristus. Efterverkningarna för de som slog sig ner i kustlandskapen var stora med stora förändringar i vattennivåerna.

Källa: Historiska museet

Henrik BrandbergSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons