Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Pappa slog sin dotter efter bråk om frukostgröt

Brister i polisförhöret gjorde att mannen, misstänkt för att ha slagit sin dotter, frikändes av tingsrätten. Nu har hovrätten i stället dömt mannen till villkorlig dom för misshandel.
Karlshamn • Publicerad 23 maj 2013

Det var förra sommaren som det uppstod en dispyt vid frukostbordet mellan flickan, som i dag är i tioårsåldern, och hennes pappa. Flickan har uppgett att pappan gett henne en örfil på kinden eftersom hon inte ville äta upp sin gröt.

Enligt hennes mamma, som sedan en tid tillbaka levt separerad från mannen, ska flickan ha berättat om slaget direkt efter att hon hämtats. Ett märke på kinden ska också ha varit synligt.

Annons

Händelsen polisanmäldes och mannen åtalades för misshandel. Men tingsrätten valde att ogilla åtalet sedan mannen förnekat och man kommit fram till att det är omöjligt att utesluta att flickan hittat på det hela.

Anledningen till detta är att rätten anser att det har brustit i polisförhöret på flera punkter.

Man ska bland annat ha berömt flickan under förhöret, men däremot inte ifrågasatt uppgifterna över huvud taget – trots att mannens försvarare inte var närvarande och därmed missade chansen att ställa frågor.

Hovrätten håller med om att det finns vissa brister i polisförhöret och att en allvarlig brist är just att försvararen inte varit på plats.

Däremot tycker man att det bör noteras att flickan spontant, utan att det ställdes frågor kring det, började berätta att hennes pappa gett henne en örfil på kinden.

Hovrätten menar vidare att det finns andra saker som stödjer flickans berättelse, som mammans uppgifter och en läkarundersökning strax efter händelsen.

Det ska inte heller finnas någon uppenbar anledning för flickan att ljuga.

Mannen förekommer inte sedan tidigare i belastningsregistret och döms därför till villkorlig dom och 75 dagsböter. Han ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till flickan.

Matilda Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons