Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Påstådd förare försvunnen efter olycka

KARLSHAMN · Den lastbilschaufför som på måndagen körde i diket norr om Karlshamn, häktades i går misstänkt för rattfylleri. Föraren erkänner att han druckit, men hävdar att en främmande man körde lastbilen vid olyckan.
Främlingen är dock spårlöst försvunnen.
Karlshamn • Publicerad 8 juni 2001
Lastbilen lämnade en lång fåra efter sig vid olyckan. Den främling som påstås ha suttit vid ratten lämnade å andra sidan inga spår alls.
Lastbilen lämnade en lång fåra efter sig vid olyckan. Den främling som påstås ha suttit vid ratten lämnade å andra sidan inga spår alls.Foto: 

Lastbilsföraren är en 39-årig litauisk medborgare och hade anlänt till Karlshamn på söndagen med färjan från Klaipeda. Lastbilen, som var lastad med fin-papper, var på väg till Linköping.

I Karlshamn träffade föraren några kollegor och tillsammans hade de spelat kort och druckit starksprit fram till midnatt.

Annons

Den häktade 39-åringen uppger att han på måndagen kände sig för onykter för att köra. Därför lät han en för honom främmande man köra lastbilen, medan han själv tog en tupplur i sovkorgen bakom förarsätet. Den främmande mannen hade anlänt på måndagsmorgonen med färja från Lettland.

> Spårlöst försvunnen

LastbiIen färdades norrut på väg 29 när den, i höjd med fiskcampen Norrefors, körde av vägen. Den häktade påstår att han vaknade av att fordonet lutade. Främlingen hade halkat över på passagerarsidan. När 39-åringen hade stängt av motorn gick han ut för att inspektera skadorna på lasten och fordonet. Under tiden ska främlingen ha försvunnit. Spårlöst.

Polisens spårhundar hittade spår som ledde in i skogen, men då hade räddningspersonal rört sig i området. Dessutom uppges området vara ett populärt promenadstråk för de boende.

> Vägrade blåsa

När polis kom till platsen vägrade 39-åringen blåsa i polisens alkoholmätare och fick då lämna ett blodprov istället. Resultatet väntas komma idag, men eftersom den misstänkte själv har berättat att han druckit dagen innan, saknar blodprovet större betydelse.

> Häktades

Åklagarens viktigaste bevis är det vittne som bor i närheten av olycksplatsen. Vittnet har uppgett att han omedelbart efter olyckan sprang fram till lastbilen och fann den misstänkte vid ratten.

Någon okänd man syntes inte till.

Då den 39-åriga mannen kommer från Litauen och varken har släkt eller bekanta i Sverige, anser domaren att det finns risk för att han lämnar landet. Därför häktades han i går. Åklagaren förväntas väcka åtal senast den 15 juni.

Johan Janrell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons