Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Platschefen stämmer Schweden Splitt

KARLSHAMN · En 41-årig man från Karlshamn stämmer Schweden Splitt för att de sagt upp honom utan giltig anledning. Dessutom ska företaget ha behandlat honom kränkande i samband med uppsägningen.
Karlshamn • Publicerad 27 juni 2001

Mannen hade jobbat som platschef på Schweden Splitt i två år, när han i oktober förra året blev uppsagd från sin anställning. Beskedet kom helt utan förvarning och det tog en hel vecka innan mannen fick en skriftlig avskedan.

Schweden Splitt hävdade att 41-åringen sades upp av ”ekonomiska skäl” och ”arbetsbrist”, men har sedan dess hyrt in konsulter att sköta mannens arbete. Företaget ska därtill ha nonchalerat svensk arbetsrätt och ”sist in, först ut”-principen, då det finns flera personer på arbetsplatsen med kortare anställning.

Annons

> Tog inte ansvar

Det ligger även på ett företags ansvar att erbjuda sina anställda förflyttning innan man avskedar dem.

Den 41-årige mannen var kvalificerad nog att sköta minst tre andra uppdrag, men Schweden Splitt gav honom sparken ändå. Sedan dess har man nyanställt personer till samtliga de tre arbetsuppgiftsområdena.

> Svartmålad av chefen

Förutom ett krav på 24 månadslöner, som ersättning för förlorade löner och förmåner, har 41-åringen lämnat in ett skadeståndskrav på 35 000 för den kränkning han utsattes för vid avskedandet.

Schweden Splitt anklagas för att ha hanterat uppsägningen på ”ett högst tvivelaktigt sätt”, då det tog en vecka innan 41-åringen fick beskedet på papper och då mannen dessutom kallades till sin närmaste chef för att av denne bli ”svartmålad å det grövsta”. Mannen upplever det också som att Schweden Splitt har intagit en hotfull attityd, efter att företaget hotat med att hålla inne hans lön om han inte skrev under det uppsägningsprotokoll, som presenterades för honom. Mannen vägrade dock att skriva under.

Den 41-årige mannen är inte fackligt ansluten och begär utöver skadeståndet en skriftlig ursäkt från Schweden Splitt, samt att bli anställd på nytt.

Johan Janrell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons