Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Positiv prognos vänd i kraftigt underskott

KARLSHAMN · När budgeten spikades i höstas var målet en miljon kronor plus för 2001.
Men kostnaderna drar iväg för gymnasiet, skolan och för tvångsvården av barn och ungdomar.
Nu pekar istället prognoserna på 5,8 miljoner i minus.
Karlshamn • Publicerad 14 juni 2001

Den kommunala delårsrapporten för årets fyra första månader är färdig. Kommunen visar där ett överskott på två miljoner kronor.

Men rapportens viktigaste information är att den ger ett preliminärt besked om hur mycket kommunens verksamhet – skola, parkarbeten, byggprojekt, äldrevård med mera – kommer att kosta när året är slut.

Annons

> Dyrare än väntat

De beskeden ger anledning till viss oro. Anledningen är att kostnaderna för för flera kommunala ansvarsområden ser ut att bli högre än vad de tidigare trodde.

Framför allt är det socialnämnden, busnämnden och gymnasienänmden som blir dyrare än väntat.

Den fastställda budgeten för 2001 kalkylerade med ett överskott på 1,1 miljon kronor. Men nu ser det istället ut som det blir ett underskott på cirka 5,8 miljoner.

Nämnderna har möjlighet att begära mer pengar av kommunstyrelsen. Men där är budgetdisciplinen upphöjd till överideologi.

> Redovisning varje månad

På senaste mötet i kommunstyrelsens arbetsutskott gjorde politikerna – över partigränserna – en tydlig markering mot nämnderna genom att slå fast att fullmäktiges budgetramar är de ramar som gäller.

Dessutom ska regelbundna läxförhör med nämnderna införas.

– De nämnder som visar ett prognostiserat negativt utfall ska varje månad rapportera utfallet till kommunstyrelsen och berätta vilka åtgärder de vidtar för att klara budgeten, säger Torsten Magnusson, kommunalrådet.

Lars Carlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons