Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Premiär för marina målningar på segeldukar

Förra gången var det matkalas och katten Orm som stod i fokus. Denna gång handlar det mest om land, hav och himmel målat på segeldukar.
I kväll är det vernissage för Karlshamns­bördiga konstnären Malena ­Olssons nya utställning i Karlshamns konsthall.
Karlshamn • Publicerad 30 maj 2013
Foto: 
Stjärntecken som motiv. Malena Olsson visar också upp några freskomålningar som är det material hon vanligtvis brukar jobba med.
Stjärntecken som motiv. Malena Olsson visar också upp några freskomålningar som är det material hon vanligtvis brukar jobba med.Foto: Gunnel Persson
Foto: 

”E la nave va...”.

Titeln på en dramafilm, på svenska ”Och skeppet går”, av den italienska filmregissören Federico Fellini som hade premiär 1983. Eller något mer ­aktuellt även titeln på Malena Olssons nya utställning i Konsthallen.

Annons

Även om hon sedan 26 år tillbaka bor i Italien, dit hon flyttade som 20-åring för att studera bland annat konst, återkommer hon då och då till sin hemstad Karlshamn, ibland också för att visa upp sin konst. Senaste gången var hösten 2011 då hon ställde ut på Gourmet Grön. Nu är hon tillbaka i Konsthallen med nya verk.

Vanligtvis arbetar hon i freskoteknik, men denna gång dominerar utställningen av ett för henne nytt material.

– Jag har målat på ­segeldukar och det har varit kul att testa. Det är ett väldigt vackert material – ett konstverk i sig, säger hon.

Idén till det hela fick hon vid Kulturnatten förra hösten då segelbåten Tokyo, en VO 60, fick problem ute på havet. Seglet hade gått sönder och man tvingades därför ta sig in till Karlshamns hamn.

Malena Olsson var då på plats i Karlshamn och passade kort därefter på att besöka sin vän Hans Hamels segelmakeri i Vägga för att klippa ut olika bitar från segeldukar. Det senaste halvåret har hon sedan tagit fram marina målningar där land, hav och himmel smälter samman.

– Allting flyter ut. Materialet suger åt sig färgen och det går inte riktigt att kontrollera. Det finns därför inga direkta konturer, men det flyter ut på ett naturligt sätt, säger hon om att måla på en segelduk.

Utställningen varar fram till söndag, men även den 13 juli kommer en del av målningarna att visas upp under ett event på Tärnö.

Ny utställning. Vanligtvis residerar Malena Olsson i Rom men just nu är hon tillbaka i hemstaden för att ställa ut i Karlshamns konsthall. I går var hon på plats i lokalen för att hänga sina nyaste verk.

Marina målningar. Såväl Medelhavet som Karlshamn har inspirerat. I de flesta målningar förekommer djur som bläckfiskar, sjöhästar och gäddor. I denna målning får även katten Orm vara med på ett hörn.

Matilda Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons