Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Priskrig knäckte klassisk videobutik

KARLSHAMN · Kent Larsson på klassiska Videohörnet i Karlshamn har sålt sina filmer och flytt stan för gott.
Priskriget knäckte honom.
– Vill folk bara hyra filmer från topplistorna så får de skylla sig själva. Jag hade inte råd att hyra ut kvalitetsfilmer för 20 spänn i längden.
Karlshamn • Publicerad 8 juni 2001

Han var med när affären öppnade 1979. På den tiden var videofilmer exotiska.

– Det var nästan bara skräpfilmer. Kunderna kom in på kvällen och frågade om det fanns nån mer film att hyra idag, så få var filmerna då.

Annons

> Ökat utbud

I slutet på 90-talet ökade videofilmutbudet i Karlshamn. För tre år sen hade Kent Larsson i stort sett monopol i stan.

Men sen dess har konkurrensen hårdnat: Filmgiganten på Ronnebygatan kom för två år sen och sen finns alla bensinstationer, som också hyr ut filmer.

– De senaste två åren har jag bara varit ledig fem dagar sammanlagt. Jag har jobbat helt själv i butiken, 70 timmar i veckan, eftersom jag inte haft råd att anställa någon.

> Kostar 700 kr att köpa in

Men trots goda viljor och hårt slit tvingades han till slut att ge upp. Sedan några veckor tillbaka gapar lokalerna på Drottninggatan i Karlshamn tomma.

Inte en filmrulle så långt ögat når. Konkurrenternas låga priser knäckte honom.

– När Filmgiganten kom sänkte dom till 20 kronor filmen och jag tvingades följa efter. Men det kostar att ha ett brett sortiment med kvalitetsfilmer. En film kostar mellan 700-800 kronor att köpa in och att hyra ut för 20 spänn? det går liksom inte.

Att profilera sig på mainstreamfilmer har aldrig varit Kent Larssons grej. I hans hyllor fanns det mycket, både gammalt och modernt.

Men mångfald är ingen lönsam affärsidé i en stad med Karlshamns storlek.

Annons

– Det enda som säljer idag är filmer från topplistorna, det allra senaste. Och vill folk ha det får de skylla sig själva att det inte finns utrymme för butiker med lite smalare filmer. Stan har förlorat sin bästa videobutik.

Han är noga med att påpeka att bolaget inte gått i konkurs; så illa är det inte. Filmerna har han sålt till en nyöppnad videoaffär i östra Blekinge.

> Lastbil till Baltikum

Livet efter videon är redan utstakat.

– Nu är det lastbil som gäller. Till Baltikum. Det blir allt möjligt i lastbilen, allt från armeringsjärn till kläder. Video blir det aldrig mer.

Lars Carlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons