Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rättegång mot ABU-tjuven

KARLSHAMN Igår hölls rättegång med den 35-åring som åtalats för inblandning i kuppen mot ABU:s lager i Svängsta, där tjuvarna stal över 1000 fiskerullar till ett värde av upp emot en miljon kronor.
Trots att 35-åringen påträffades med 149 av de stulna rullarna, nekar han till brottet.
Karlshamn • Publicerad 27 juni 2001

Det var under natten till den 25 april som någon bröt sig in i ABU:s lokaler i Svängsta. Tjuvarna visste precis hur de skulle gå till väga och polisen misstänkte redan från början att kuppen var ett insider-jobb.

> Rullar under mattan

Annons

En 44-årig man som arbetade vid ABU:s lager hade länge stått under polisens bevakning och den sista maj iakttog polis hur bland andra 44-åringen och 35-åringen lastade av en släpvagn i en lada hos ett par i Skåne.

Dagen efter stoppades 35-åringen i en bil av ordningspolis och vid tillfället hittades 149 fiskerullar under en matta i baksätet.

> Tack för tipset

Den åtalade 35-åringen hävdade igår att vad som låg i baksätet ”inte angick honom” då bilen han körde tillhörde 44-åringen.

Vid en husrannsakan hos paret i Skåne hittades ytterligare ett hundratal rullar, som 44-åringen påstod sig ha fått som tack för att han tipsat någon om hur man kunde genomföra kuppen.

> Slapp åtal

Även om rullarna påträffades i det skånska parets lada, så kunde man inte bekräfta deras inblandning i kuppen och eftersom 44-åringen redan blivit dömd för brott med högre straffvärde, beslutade åklagaren att inte väcka åtal mot honom.

Den 35-årige mannen står alltså ensam åtalad för stöld och häleri.

> Förnekar inblandning

Men bevisningen mot 35-åringen är tunn. Den 44-årige mannen har sedan innan erkänt sin delaktighet i stölden, vilket skulle kunna förklara rullarna i bilen.

Annons

Den 35-årige mannen själv bedyrar sin oskuld när det gäller kuppen mot ABU och hävdar att han inte befattat sig med något stöldgods.

> Hundgård möjligt alibi

Den last som fraktats med släpvagn till Skåne ska enligt 35-åringen ha varit byggmaterial till en hundgård. Han hade åtagit sig att bygga en hundgård åt paret, vilket han också gjorde. Paret har även intygat detta i polisförhör.

Rättegången var den sista huvudförhandlingen i Karlshamns tingsrätt innan omorganisationen. Därför beslutade ordföranden att dom avkunnas redan torsdagen den 28 juni.

Johan Janrell
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons