Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Revisorerna nästan nöjda med kommunens IT

KARLSHAMN Kommunen har fått bättre kontroll på IT-verksamheten.
Det slår Komrevs revisorer fast i en rapport, som dock också inehåller kritik mot att bland annat säkerheten är bristfällig.
Karlshamn • Publicerad 1 mars 2001

Det är den första granskningen efter skandalen med kommunens IT-nät, som byggdes ut för en mångmiljonkostnad utan att någon ansvarig tycktes hålla i projektet.

Pengarna rullade och utbygganden av stadsnätet blev mycket dyrare än beräknat.

Annons

Affären fick till följd att förre kommundirektören Bert Appert tvingades lämna sin tjänst och att en chefstjänsteman på kommunen blev omplacerad.

Vid den förra granskningen kom alltså reviosorerna fram till att det var oklart vem som egentligen gjorde vad inom kommunens IT-verksamhet. Och vem som hade huvudansvaret.

Sedan dess har Karlshamns kommun ändrat på sina rutiner. Enligt revisorernas färska rapport finns nu en ansvarsfördelning mellan dataservicekontoret och förvaltningsorganisationen. Och även inom dataservicekontoret har en fördelning av ansvar och arbetsuppgifter gjorts.

Det tycker revisorerna är mycket positivt.

Men fortfarande finns en del att göra. Enligt rapporten har kommunen inte fattat beslut som innebär en verklig styrning av IT-utvecklingen eller IT-säkerheten. Revisorerna slår fast att styrande dokument som rör säkerhetshanteringen och IT-användningen fortfarande saknas.

Nivån som säkerhetsarbetet bedrivits på har tjänstemännen själva valt.

Revisorerna anser därför att kommunstyrelsen bör ge kommundirektören i uppdrag att arbeta fram förslag till styrande policy för rationell och säker IT-verksamhet.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons