Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rocko brinner för att hjälpa andra

Robin ”Rocko” Falck brinner för att hjälpa människor som har det svårt. För sina insatser har han bland annat blivit nominerad till Svenska hjältar-galan.
Konditoriägaren Robin ”Rocko” Falck tycker om att hjälpa andra.
Konditoriägaren Robin ”Rocko” Falck tycker om att hjälpa andra.
Foto: Helena Torstenson

Jag besöker Rockos konditori i Karlshamn och dricker en kopp god cappuccino tillsammans med ägaren Robin ”Rocko” Falck som haft konditoriet sedan 2014. Han berättar att det är Karlshamns äldsta konditori som startade redan på 1930-talet. Trots det har konditoriet endast haft fyra ägare med Robin inräknad. Förutom honom har företaget i dag två anställda.

Det bästa med jobbet är enligt Robin att få göra det han drömde om som liten.

– Det är få som faktiskt får göra det, säger han med ett stort leende på läpparna.

Robin brinner för att hjälpa folk som har det svårt på olika sätt. Därför säljer han till exempel Majblommekort som är gjorda av en dam som heter Siv. Varje kort är unikt och alla pengarna går till Majblommeföreningen som sedan hjälper barn som behöver extra ekonomiskt stöd till exempelvis glasögon, läger eller fritidsaktiviteter.

Han arrangerar även en julklappsinsamling för att hjälpa människor. Förra julen var det Kvinnojouren som fick hjälp. 
Att Robin också skänker överblivna kakor till äldreboenden i kommunen tror jag knappt att någon har missat. Tack vare detta har Rockos tidigare blivit nominerat till Svenska hjältar-galan.

Jag frågar honom hur hans arbetstider ser ut:

– Jag börjar arbeta klockan 03 och jobbar tills jag är klar. Det blir ungefär 14 timmar per dag måndag till fredag och lite färre timmar på lördagen. På söndagen är jag ledig, men så var det inte de första åren. Då arbetade jag fler timmar och alla dagar hela året, säger han.

Det Rocko säljer mest av är semlor. Han har vunnit utmärkelsen Karlshamns bästa semla alla år han har deltagit i tävlingen.

När cappuccinon är slut är det dags för Robin att återgå till arbetet med att serva kunderna som kommer in med jämna mellanrum. Jag köper självklart lite gott att ta med mig hem från Karlshamns äldsta konditori som fortfarande är i gång.

Läs mer