Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rolle vill främja barnens kreativitet

Att jobba med barn och ungdomar och försöka väcka deras lust och engagemang – det är något som driver Rolle Eriksson i sitt arbete som bild- och slöjdlärare. Allra bäst trivs han när han jobbar som ledare för barngrupperna i Skaparverkstan där kreativiteten får flöda fritt.
Karlshamn • Publicerad 7 maj 2013
Sedan tio år tillbaka har slöjd- och bildläraren Rolle Eriksson varit ledare för barngrupper i Skaparverkstan i Lokstallarna. Just nu har han hand om två grupper med sammanlagt 24 deltagare. "Det är ett privilegium att få jobba med barn", säger han.Foto: Gunnel Persson
Foto: 
Foto: Gunnel Persson

Vi träffar Rolle Eriksson just i Lokstallarna där den kommunala bildskolan Skaparverkstan håller till. I deras sal har konstverken, som är resultatet efter vårens arbete, av alla dess olika slag samlats längst in rummet i väntan på att ställas ut. Detta är en miljö som Rolle Eriksson trivs att befinna sig i.

– Hela huset andas av lust, engagemang och kreativitet. Här kan barnen känna sig friare än vad de gör i skolan, för här finns inte de strukturer som finns där. Det finns inget krav på att de måste bedömas vilket annars kan vara hämmande för kreativiteten, säger han.

Annons

Han tycker också om när det finns mer tid för eleverna att ägna sig åt sitt skapande, i en miljö som den i Lokstallarna.

– Det är viktigt för barnen när de befinner sig i en skapande process – att de kan gå upp i det med hela sitt väsen. Våga släppa taget och se vad som händer. För att kunna skapa behövs lite kaos och lite förvirring.

Redan när Rolle Eriksson bodde i Stockholm, där han är född och uppväxt, engagerade han sig som ungdomsledare. Dels inom skapande verksamhet, dels inom fotboll. Han arbetade också som fritidsledare och under tio års tid var han ungdomskonsulent och intendent på Vantörs föreningsråd i Stockholm.

– Jag har räknat ut att jag på något sätt har jobbat med barn och ungdomar sedan 35 år tillbaka, säger han.

För 18 år sedan lämnade han storstadslivet för att flytta till Karlshamn som är hans fru Sannes hemstad. Han började då jobba som bildlärare på högstadieskolorna i kommunen. Men arbetet med att undervisa elever i bildkonst blev till en början inte riktigt som han tänkt sig.

– Jag upplevde det som att tonåringarna utförde sina uppgifter, men utan entusiasm. De ville leva upp till mina krav men jag saknade deras egna tankar och idéer. Då började jag experimentera med olika arbetssätt för att fånga deras uppmärksamhet, berättar han.

Rolle Eriksson tror att det främst handlar om att lyssna på, samtala med och inspirera sina elever.

– Deras tankar och känslor är väldigt viktiga. Det är så man hittar ingångar till dem.

Nu jobbar han dels som slöjdlärare på Prästslättskolan, dels som bildlärare på Vägga gymnasiesärskola. När han för 15 år sedan blev tillfrågad att börja arbeta på särskolan hade han ingen tidigare erfarenhet av att undervisa ungdomar med en utvecklingsstörning.

– Därför var jag först tveksam, men jag har aldrig ångrat att jag till slut tackade ja till det. Det finns stora möjligheter i särskolan där grupperna är mindre och arbetet är mer individanpassat och varierat. Det gör det lättare att hitta varje elev.

Annons

Förutom att undervisa andra i skapandets konst tycker Rolle Eriksson själv om att få utlopp för sin kreativa sida. När han var liten tyckte han om att måla och teckna. I dag jobbar han helst i trä – när han hinner.

– Det blir inte så mycket eget skapande. Men jag jobbar ju ändå med det som jag brinner för, fast genom barnen då.

När han är ledig blir det i stället att han tränar, fixar med huset i Dalgången eller bara försöker koppla av. Det gör han enklast på Stekön utanför Ronneby där familjen har ett litet hus som är byggt av rivningsvirke.

– Det är jättemysigt där. Ibland rusar det på lite för snabbt i skolan och då finns det inte mycket tid till eftertanke. Men på Stekön finns det inga måsten och man kan få lite andrum.

Ålder: 56 år.

Uppväxt: I Älvsjö söder om Stockholm.

Bor: I Karlshamn.

Familj: Hustrun Sanne och barnen Albin, 23, Klara, 21, och Max, 13.

Yrke: Bild- och slöjdlärare.

Fritid: Skapa själv, musik, film, läsa, renovera på huset och laga mat.

Äter helst: Indisk mat, medelhavsmat och asiatisk mat.

Dricker helst: Både öl och vin.

Läser: "Blandat".

Lyssnar på: "Också blandat. Mest smalare pop, men också blues och soul. Jag växte upp i en tid då det var mycket soul och punk."

Tittar på: "Jag är jätteintresserad av film. Jag är ganska mycket allätare där också, men jag gillar till exempel Tim Burtons filmer."

Favoritplatser: "Berlin, Stekön utanför Ronneby och Lokstallarna."

5 snabba

Cykel eller bil? (cykel)

Snabbmat eller långkok? (långkok)

Planering eller spontanitet? (spontanitet)

Sport eller kultur? (kultur)

Svettas eller frysa? (svettas)

Det var Claes Andersson som lämnade över stafettpinnen till Rolle Eriksson med motiveringen:

– Han gör massor med fantastiska saker.

Rolle Eriksson väljer att lämna över stafettpinnen till Lotta Johansson som är instruktör på Gymmix i Karlshamn.

– Hon är en positiv människa som bara sprudlar av energi och det smittar av sig. Hon har en förmåga att dra igång folk och det tycker jag är sunt på något sätt.

Matilda Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons