Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Samhall sparar på Sven-Eriks idé

KARLSHAMN Samhall sparar 70.000 kronor om året på Sven-Erik Åkessons idé.
Därför har han belönats med företagets finaste pris för den bästa förbättringen under år 2000.
– Jag är lite klurig och påhittig och belöningen är inte den första jag fått, men väl den största, säger Sven-Erik Åkesson själv.
Karlshamn • Publicerad 9 januari 2001
Sven-Erik Åkesson ersatte tätningslisterna av skumgummi med halkskyddstejp och sparade 70.000 om året åt Samhall i Karlshamn. För den idén har han belönats med företagets högsta pris - en nätt summa på 18.000 kronor.
Sven-Erik Åkesson ersatte tätningslisterna av skumgummi med halkskyddstejp och sparade 70.000 om året åt Samhall i Karlshamn. För den idén har han belönats med företagets högsta pris - en nätt summa på 18.000 kronor.Foto: Gunnel Persson

Han jobbar på Samhall Gripen i Karlshamn, som bland annat tillverkar förpackningar till olika företag.

En specialprodukt är engångstvättlappar som förpackas med hjälp av tre konverteringsmaskiner.

Annons

– Problemet med de maskinerna var att tätningslisterna av skumgummi gick sönder ett par gånger om dagen. Och varje gång tog det en timme att byta till nya, säger Sven-Erik Åkesson, som arbetat på Samhall sedan 1993.

Han klurade på problemet och en dag fick han en idé. Halkskyddstejpen som finns i många trapphus väckte hans intresse.

– Jag slipade ner den skrovliga ytan på tejpen och bytte ut skumgummilisterna med den. Vi började köra maskinerna och upptäckte att vi kunde hålla på i veckor utan avbrott, säger Sven-Erik Åkesson.

> Flera idéer

Idén sparar en hel del pengar åt Samhall Gripen och därför belönades den med högsta priset, som Sven-Erik Åkesson fick hämta ut redan i höstas.

– Jag fick 18.000 kronor och pengarna använde jag och min fru till en semester i Greklands, säger han.

Leif-Erik Åkesson har hjälpt Samhall vid flera tillfällen med sina lika kluriga som enkla lösningar. För något år sedan tillverkade han en armställning som möjliggjorde för en handikappad kollega att utföra arbeten som hon utan uppfinningen aldrig hade klarat av.

– Då fick jag också en slant, men den gången var bästa belöningen när min kollega uttrycke sin tacksamhet i Sydöstran över uppfinningen.

> Skapar engagemang

Samhall Gripen har i flera år försökt uppmuntra sina anställda att komma med bra idéer, som lett till förbättringar inom olika områden.

Annons

Förslagen som belönats har varit till nytta för både företaget och dess anställda.

– Att skapa ett engagemang inom företaget är oerhört viktigt och personer med engagemang finns det bevisligen många bra exempel på, menar Samhall Gripens vd Björn Ogard.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons