Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sensationellt fynd av rysk stör utanför Blekingekusten

Två personer som var ute och fiskade utanför Tärnö i Karlshamn fick sig en rejäl överraskning.
I nätet fick de en rysk stör.
Karlshamn • Publicerad 8 juli 2020
Fisken fick komma upp på land för en fotosession men släpptes sedan tillbaka igen.
Fisken fick komma upp på land för en fotosession men släpptes sedan tillbaka igen.Foto: privat

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd. Vad vi vet är den inte tidigare känd från Blekinges vatten, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge, i en text på länsstyrelsens Facebook-sida.

Det var den 24 juni när två personer skulle vittja sina flundregarn i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn som de fick en rysk stör.

Annons

Fisken var cirka 50 cm lång och vägde uppskattningsvis 1,5-2 kilo.

Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup.

När Sydöstran når Markus Forslund berättar han att man genast hajade till när paret hörde av sig om sitt fynd. Det finns bara ett par förekomster av rysk stör rapporterade i Sverige sedan tidigare.

– Bara att de hittat en stör var ovanligt, men vi var inte säkra på vilken art det var. Vi skickade bilderna till en tysk expert som kunde bekräfta att det rörde sig om en rysk stör, säger han.

Är det ett trevligt fynd, eller stör den?

– Haha nä den ställer inte till några problem, det är ingen invasiv art. Den har förekommit i svenska vatten tidigare och är ju framförallt uppskattad för sin rom.

Störar kan bli båda gamla och storvuxna. Den aktuella fisken får nu en chans att leva upp till sin arts potential. Paret släppte nämligen tillbaka den igen.

Foto: Lena Palm

Rysk stör

Rysk stör har sin naturliga utbredning i vattnen runt Svarta havet, Kaspiska havet och Azovska sjön.

Arten har utnyttjats i vattenbruket, särskilt inom f.d. Sovjetunionen, och frisimmande exemplar har vid enstaka tillfällen noterats på svenskt vatten i Östersjön.

Under 2000-talet har arten dykt upp på marknaden som dammfisk (enligt uppgift på säljarnas hemsidor ska det röra sig om gueldenstaedtii-lika hybrider).

Svensk förekomst: Tillfällig förekomst (alt. kvarstående), Svensk invandringshistoria: Passivt inkommen efter år 1800.

Källa: Artfakta.

Johan SvenssonSkicka e-post
Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons