Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Smedjan förblir en del av Bengt

Han är känd i Karlshamn som Mamma-Bengt och har varit en av de mest drivande inom Teatersmedjan ända sedan starten 1990. Nu lämnar han posten som ordförande i föreningen och tar ett kliv åt sidan. Eller i alla fall ett halvt.
Karlshamn • Publicerad 3 maj 2013
Foto: 
Foto: Gunnel Persson

För trots att Bengt Olsson nu lämnar över till Krisztina Andersson kommer han att finnas med som stöd även framöver. Teatersmedjan är hans skötebarn som han aldrig tänker lämna helt och hållet.

– De har i alla fall inte tagit nyckeln ifrån mig än, säger han.

Annons

Men om vi backar bandet och stannar i Bengts barndom hittar vi en idrottsintresserad kille. Bengt var medlem i Högadals IS, som på den tiden även höll på med bordtennis. Det var det Bengt hade fastnat för. Men att låsa sig vid bara ett enda intresse är inte riktigt hans grej. När föreningen så småningom behövde få in pengar till ungdomsverksamheten hade han en idé om hur det skulle gå till.

– Jag råkade säga att jag ville starta en revy i Karlshamn, berättar Bengt.

Och på det viset återupplivades den gamla revytraditionen i stan tack vare Bengt. Snart blev det till ett större och fristående projekt.

– Vi började med Karlshamnsrevyn 1981 och det blev en rätt populär grej, och rätt omfattande. När vi var som störst 91–92 hade vi 12 000 besökande på Stadsteatern. Jag höll på med det i tolv år. Jag skötte mitt eget företag på dagarna och höll på med teatern på kvällarna, hela familjen jobbade med det tillsammans. Och så praktiserade jag på teatrar i Stockholm för att lära mig mer. Och plötsligt var jag ordförande i riksorganisationen för lokalrevyer i Sverige.

När väl bollen var satt i rullning började det hända än mer inom teatern i stan. En ungdomssektion startades som spelade teater på Skottsbergska gården på somrarna och 1989 satte man upp den första sommarteatern på Kastellet.

Med inspiration från Studieteatern i Malmö startades året efter Teatersmedjan i Karlshamn, en amatörteaterförening med professionella ledare. Tanken var då som nu att barn och ungdomar skulle lära sig att stå inför människor och prata och våga säga sin mening.

Bengt Olsson har sedan starten suttit med i styrelsen och varit ordförande för föreningen i flera omgångar. Däremot har han inte stått på scen.

– Jag har varit statist någon gång men inser min begränsning. Jag har varit producent och jobbat med scenografi. Det har varit min grej egentligen, att göra praktiska saker. Och så har jag administrerat föreningen, varit med och bestämt vilka uppsättningar som ska göras och vilka som ska anställas.

Hur mycket har du engagerat dig?

– Det har ju varit en livsstil och jag har lagt en stor del av fritiden här, som så många andra. Man gör det av glädje och av intresse. För mig har det varit något som stimulerar och är kul.

Annons

Mamma Bengt, var kommer det namnet ifrån?

– På 90-talet hade vi en del arbetslösa kulturarbetare och vi funderade över ett sätt att kunna anställa dem. Så vi startade en ny förening med en del folk som också var medlemmar i Teatersmedjan. Vi satte upp farser på Stadsteatern under kanske fem år. Vi funderade på vad föreningen skulle heta och så en kväll kom jag och min fru till teatern med fika. Då sa en av medlemmarna ”Nu vet jag vad vi ska heta: Mamma Bengt.” Så det blev namnet på föreningen. Men när den lades ner blev det jag som blev Mamma Bengt i stället.

Det blev mycket jobb för Bengt under många år men nu har han kommit på att det finns annat som är viktigare

Tyvärr var det en tragisk händelse som gav honom den insikten.

– Jag hade trott att jag alltid skulle kunna jobba. Men sedan blev jag sjuk. Jag fick en cysta på magmunnen och när de opererade råkade de sticka hål på min matstrupe. Jag låg på sjukhuset i Lund i åtta månader.

Andra tyckte att Bengt skulle göra en anmälan efter läkarmissen, men det har aldrig varit något alternativ för honom själv.

– Det görs tusentals operationer varje dag och misslyckas någon så är det inte så konstigt. Jag har också misslyckats många gånger. Det går inte att vara bitter utan man måste tänka framåt, säger han.

Efter att ha sålt företaget och tagit ett steg tillbaka inom Teatersmedjan består Bengts framtid till stor del av sommarhuset på Kalvö som han har haft sedan 80-talet. Men det är inte säkert att han kommer spendera all tid i hängmattan.

– Jag kan tänka mig att hjälpa till inom något företag, men inte sitta på en massa trista sammanträden. Det har jag haft tillräckligt av i mitt liv. Och så ställer jag gärna upp och gör praktiska saker inom föreningen.

Och det finns fortfarande teaterdrömmar som inte är uppfyllda.

Annons

– Mitt drömprojekt som jag har haft i många år är att sätta upp musikalen Cabaret. Men det vi jobbar på nu är ett nyskrivet musikalmanus om L.O. Smiths liv som Pelle Berglund har skrivit. Den försöker vi få ihop pengar till.

Bengt Olsson

Ålder: 68 år

Bor: I Karlshamn

Gör: Drev fram till pensioneringen företagen Kalvö invest AB och ABO konsulterna AB. Jobbade med displaymaterial och skyltfönster åt affärskedjor.

Familj: Fru och tre barn

Intressen: "Det är ju teatern"

Inspireras av: "När jag läser bra teatertexter kan de få mig att tänka att det här ska vi sätta upp i Karlshamn."

Längtar till: "Skärgården just nu, och en fungerande båtmotor."

Dålig vana: "Jag har ju lagt av med att röka, det var en dålig vana. Men jag tar bilen i stället för att gå."

Bra egenskap: "Positiv. Och jag ser bara framåt, aldrig bakåt. Det är värdelöst."

Bengt om:

+ Teatersmedjans popularitet: "Vi har runt 300 medlemmar och har haft hela tiden. Jag tror det beror på att vi har allt från barn till vuxna, att alla kan vara medlemmar hos oss. Många vill ha ett alternativ till idrotten och det har ju traditionellt varit mycket teater och musik i Karlshamn. Vi har 150 barn i kö och många anmäler sina barn redan från BB för att de ska stå långt fram i kön när de blir sex år."

+ Höjdpunkten från teateråren: "Det var nog uruppsättningen av Saljes "Kustridaren" som vi gjorde som sommarteater på Kastellet tillsammans med Regionteatern. Vi hade en stor orkester, professionella skådespelare och Teatersmedjans alla folk. Det är en av de föreställningar som dragit mest besökare till Kastellet, ungefär 6 000 personer såg den.

Johanna Spogardh
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons