Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Socialnämnden går mot miljonunderskott

Socialnämnden går mot ett underskott på flera miljoner.
– Fortsätter trenden kommer vi att gå minus rejält, säger nämndsordföranden Jan-Åke Berg (S).
Karlshamn • Publicerad 30 maj 2013

Socialnämnden har tidigare varit relativt förskonad från ekonomiska problem.

Förra året var gick man till och med 1,5 miljoner kronor plus.

Annons

Anledningen då var att färre ungdomar behövdes placeras på hem.

I år ser det dock betydligt mer bekymmersamt ut. Den senaste prognosen pekar på ett underskott på närmare två miljoner kronor på årsbasis och nämndsordföranden Jan-Åke Berg befarar att underskottet kan komma att öka.

Han berättar att det är flera institutionsplaceringar av missbrukare som ligger bakom de ökade kostnader som nämnden fått. Utredningar görs nu för att ta fram förslag på åtgärder för att få ekonomin i fas med budget.

Vid sidan av institutionsplaceringarna håller sig övriga kostnader inom budgetramarna.

På sikt hoppas nämnden också att det arbete man lagt ner på att bryta långtidsberoende av socialbidrag ska bära frukt också ekonomiskt.

Jan-Åke Berg berättar att man genom samarbete med arbetsförmedlingen fått ut flera personer i trygghetsanställningar och att satsningen FIA lett till att flera fått nystartsjobb. Tanken med satsningarna är, förutom den rent mänskliga vinsten för de som får jobb, att det på sikt ska innebära en ekonomisk lättnad för kommunen.

Det ska ske genom att de som fått jobb kommer in i försäkringssystemet och blir berättigade till a-kassa.

Så långt har man dock inte kommit än. Jan-Åke Berg berättar att utan satsningarna skulle ytterligare mellan 15-20 personer ha försörjningsstöd.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons