Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Södra investerar efter rekordvinst

MÖRRUM Södrakoncernen redovisar sin högsta vinst någonsin, nära 2,5 miljarder kronor.
Så gott som hela vinsten kommer från de framgångsrika massabruken.
I måndags gav Södras styrelse klartecken till nya stora investeringar på Mörrums bruk: En ångpanna för 150 miljoner kronor och en kylvattenanläggning för 20 miljoner, som gör bruket freonfritt.
Karlshamn • Publicerad 2 mars 2001

Södra Cell, dvs de fem massabruken i den skogsbondeägda koncernen, redovisade ett rörelseresultat på 2 683 miljoner kronor (mot 265 miljoner året innan).

– Resultaten för de olika massabruken redovisas inte, men vi har starkt bidragit till det totala resultatet och det är mycket glädjande. Vi har en väldigt bra massafabrik i Mörrum, säger Karl-Ewert Lidman som är platschef på Mörrums bruk.

Annons

– Att det går så bra ekonomiskt ger oss också möjligheter att jobba konstruktivt och utvecklande.

> Freonfritt bruk

Under året som gått har Mörrums bruk påbörjat en stor investering i extern rening av processvattnet från bruket.

– Och i måndags gav styrelsen klartecken för två nya investeringar på sammanlagt 170 miljoner kronor, berättar Lidman.

– Sodapanna 2 ska ersättas av en ny fastbränslepanna för 150 miljoner kronor. Den ska stå klar till hösten 2002. Den nya ångpannan ger också ökad stabilitet i fjärrvärmen till Mörrum och Karlshamn.

– Dessutom ska vi investera 20 miljoner i en kylvattenanläggning, som ska ersätta alla freonkompressorer. Det innebär att bruket blir helt freonfritt.

> Priserna svänger

Pappersmassebranschen är en cyklisk bransch där priserna kan svänga mycket mellan olika år. Och under år 2000 var det uppåt; både massapriserna och dollarkurserna gick Södras väg. Det genomsnittspris räknat i svenska kronor som Södra Cell fick ut under år 2000 låg 50 procent över genomsnittspriset 1999.

Massakonjunkturen var som starkast under första halvåret 2000, och mattades något mot slutet av året. För några veckor sedan sänkte Södra Cell som första producent i världen massapriset från 710 dollar per ton till 680.

– Det är en viss avmattning, och vi har gjort en prisjustering. Men fortsätter det inte nedåt så tror jag på ett bra resultat även under 2001. Jag hoppas att det är en tillfällig avmattning och att det tar fart redan i april-maj igen - men det händer också ihop med hur världsekonomin utvecklas, säger Karl-Ewert Lidman.

Annons

> Skogsägarna får miljard

Övriga delar av Södrakoncernen har mindre spekakulära resultat att uppvisa, även om det också där handlar om resultatförbättringar: Södra Skog gjorde ett rörelseresultat på 73 miljoner kronor mot 39 miljoner året innan och sågverksrörelsen Södra Timber förlorade 63 miljoner, mot en förlust på 123 miljoner året innan. Koncernens finansförvaltning gjorde en förlust på 33 miljoner, mot en vinst på 110 miljoner året innan.

Sammantaget handlar det om en resultatförbättring för koncernen från 204 miljoner kronor 1999 till 2 559 miljoner år 2000. Omsättningen uppgick till drygt 11 miljarder och avkastningen på sysselsatt kapital var 30 procent.

De 33 000 skogsägare som äger Södra blir inte lottlösa. Förutom en reguljär utdelning på 57 miljoner på insatskapitalet och 221 miljoner i efterlikvid, tillförs medlemmarnas insatskonton 853 miljoner kronor genom en insatsemission.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons