Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sommarjobb för unga påverkar inte bidragen

KARLSHAMN · I vissa kommuner sänks familjens socialbidrag när barnen får inkomster från sommarjobb.
Karlshamns kommun har dock en generös inställning till sådana extrainkomster och menar att det måste finnas incitament för att arbeta.
– Vi försöker hylla arbetslinjen, säger socialnämndens ordförande Bengt-Olof Westmar.
Karlshamn • Publicerad 12 juni 2001

Hur mycket sommarjobbande ungdomar i familjer som uppbär socialbidrag får tjäna innan socialbidragsnivån påverkas varierar från kommun till kommun.

I Karlshamn ligger den nivån på 1 350 kronor, men enligt Bengt-Erik Eriksson chef på försörjningsenheten är det en gammal gräns som inte används i praktiken.

Annons

– Vi frågar inte efter barnens inkomster. Det är inte så att vi är ute och jagar barnens pengar, säger han.

> Ska diskuteras

Enligt honom släpar den formella gränsen efter verkligheten och han menar att efter det förra decenniets hårda besparingar nu åter går att bedriva socialt arbete.

Socialnämndens ordförande Bengt-Olof Westmar berättar att det uppkommit diskussioner om hur man ska förhålla sig till den gräns som finns och vid ett utskottssammanträde ska inom kort diskuteras huruvida ett formellt beslut om någon ny gräns ska behöva tas eller ej.

– I så fall handlar det om att anpassa formalia efter praktiken, säger Bengt-Olof Westmar.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons