Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Spännande start för nya förskolan

MÖRRUM Kuddarna saknas i kuddrummet och två runda bord till behövs i köket.
Men annars är allt redan på plats och i sin ordning på nya Treklangens förskola i Mörrum.
– Det är så jättekul att få vara med från början och starta något nytt. Det är inte ofta man får det, säger förskolläraren Christina Andersson-Skog.
Karlshamn • Publicerad 26 januari 2001

I förra veckan tog hon och hennes fyra arbetskollegor emot 22 barn som nu ska börja förskolan. Barnen, i åldrarna ett till fem år, ska först skolas in och de första två veckorna har de fått gå i mindre grupper och bara några timmar om dagen.

Men trots att bara två veckor gått är det full fart på barnen som redan lärt känna varandra och sitt nya dagis.

Annons

I väntan på kuddarna i kuddrummet har rutschbanan blivit en favorit som gärna prövas på olika sätt.

– Kolla här då! säger Rasmus Bomsjö, vänder på hela sig och kanar ner med huvudet före innan en mjuk madrass tar emot nere på golvet.

På måndag blir första dagen för alla barnen att samlas i hela gruppen.

– Några av barnen har haft dagmamma innan, men ingen av de har varit på förskola. Så det är faktiskt ny miljö för alla barnen, säger förskolläraren Ingrid Sloberg.

> Erfarna lärare

Personalen består av fem personer som delar på 3,75 tjänster. Alla har många års erfarenhete inom barnomsorgen.

Christina Andersson-Skog, som tidigare arbetat i Asarum, ser hoppfullt på den nya arbetsplatsen med allt vad det innebär av nya arbetskollegor och nya barn.

– Det var lite stressigt precis i början när allt ännu inte var färdigt. Men nu när inskolningen är klar känns det jättebra. Sammansättningen av barn fungerar jättefint, det blir inga problem alls.

> Korta dagiskön

Det tog ungefär tre månader att korta den kö till barnomsorgen som bildades i Mörrum under hösten.

Annons

I slutet av oktober blev det uppenbart att fler dagisplatser behövdes på grund av att många hade flyttat in till kommunen och av att mammor och pappor fått jobb och behövde lämna sina barnen om dagarna.

> Hittade lokaler

Först ut blev Treklangens förskola i Mörrum där man ganska snabbt hittade lokaler. I början av februari startar den andra nya förskolan i kommunen.

Den ska ligga i Strömma och ska ta emot 20 barn.

På Treklangens förskola har man redan funnit sig till rätta i sina lokaler, som tidigare använts som postkontor och av handikappomsorgen.

Utanför på gården, skyddad av en häck ut mot gatan, byggs ett förråd för alla utomshusleksaker som ska stå klart till vårens lekar.

– Det enda vi behöver är nog två runda bord som vi ska ha i köket och så kuddarna inne i kuddrummet. Annars är allt redan på plats, säger Christina Andersson-Skog.

Lars Carlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons