Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stämmer socialen för uteblivna telefonpengar

KARLSHAMN En 41-årig Karlshamnsbo blev av med trygghetslarmet när socialen vägrade betala hans telefonräkning.
Nu har den delvis förlamade mannen lämnat in en stämning mot en tjänsteman på kommunens socialkontor.
Karlshamn • Publicerad 30 mars 2001

Enligt 41-åringen har tjänstemannen gjort sig skyldig till tjänstefel. Därför polisanmälde han mannen för en tid sedan.

Men efter att åklagaren beslutat att inte väcka åtal mot tjänstemannen, väljer nu 41-åringen att själv väcka enskilt åtal.

Annons

Mannen är arg över att socialkontoret avslog en telefonräkning för en tid sedan. I och med att telefonen stängdes av, förlorade den rullstolsbundne karlshamnsbon sitt trygghetslarm.

– På grund av förlamning i hela vänster kroppshalva samt epilepsi är jag i behov av trygghetslarm och beviljad sådant av Handikappomsorgen i Karlshamn, skriver mannen i sin stämningsansökan.

> Kränkande uttalande

41-åringen anser att han riskerar att skadas allvarligt på grund av att tjänstemannen nonchalerat det faktum att larmet stängs av när telefonabonnemanget är urkopplat.

Mannen påstår också att tjänstemannen uttalat sig kränkande mot honom vid ett flertal tillfällen. Bland annat ska 41-åringen fått veta att ”man klarar sig sex dagar utan mat”.

41-åringen anklagar också tjänstemannen för att i biståndsberäkningen ha använt felaktiga belopp avseende hans pension. Mannens biståndsbehov har räknats fram utifrån bruttobeloppet på pesnionen och inte nettobeloppet, som är det korrekat sättet. Socialkontoret har i efterhand erkänt att man gjort fel på den punkten och rättat till beräkningen.

– Därför har det sett ut som jag haft ett överskott medan jag i verkligheten haft ett underskott i förhållande till socialbidragsnormen, skriver mannen.

Ärendet ska nu avgöras i Karlshamns tingsrätt, som har att bedöma om tjänstemannen begått tjänstefel eller inte.

> Socialchefen bekymrad

Socialchefen, Susanne Öström, är mycket bekymrad för sin personal. Hon tycker att socialkontorets anställda förföljs av både 41-åringen och hans bror och skulle helst se att myndigheter och media började samarbeta för att få stopp på männen.

Annons

– Ja, de båda har polisanmält min personal en massa gånger genom åren och för mig är det nästan en arbetsmiljöfråga, säger Susanne Öström till Sydöstran.

Susanne Öström inser att alla medborgare har en laglig rätt att väcka enskilt åtal, men menar att vissa personer får väl mycket stort spelrum att torgföra sina åsikter.

> Med medias hjälp

Hon tycker att det känns frustrerande och skulle gärna vilja minska bland annat de aktuella brödernas möjligheter att ”förfölja personalen”.

– Ja, jag inser att det föreligger en svårighet i detta. Men ibland skulle jag önska att när sådana människor som de här bröderna ger sig på vår personal, att man vid sådana tillfällen skulle samarbeta ihop, myndigheter och media...

En av männen, brodern, har tidigare dömts för att ha hotat tjänstemän på socialkontoret och politiker i socialnämnden till livet. Men han har också vid ett flertal tillfällen fått rätt när han vänt sig till andra myndighter och överklagat olika beslut.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons