Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stanken från tippen och måsarna ska bort

MÖRRUM · Nu måste avfallslukten och alla måsar bort från soptippen i Mörrum.
Miljöchefen Bo Wildroos anser att boende runt tippen fått lida länge nog.
– Vi har fått ett förslag till en åtgärdsplan som ser bra ut, men för en del av åtgärderna behövs tid, säger han.
Karlshamn • Publicerad 26 juni 2001

Redan förra sommaren spred sig stanken från Västblekinge Miljö AB i Mörrum vida omkring. De boende klagade till miljöförvaltningen, som tog kontakt med företaget. Sedan förra året har situationen inte blivit bättre. Förutom stanken är ansamlingen av måsar jättelik.

Åtgärdsplan till kommunen

Annons

De smörjer kråset med avfallet som hamnar på tippen och fåglarna upplevs av de boende som ett stort problem.

Så sent som för några dagar sedan lämnade Västblekinge Miljö AB in en åtgärdsplan till miljöförvaltningen. Den innehåller flera punkter och bedöms av Bo Wildroos som tillfredsställande.

– Jag har ännu inte granskat den färdigt, men vid första påseendet verkar den helt okej. En del av åtgärderna som föreslås kommer att ta tid innan de är färdiga, men det måste man nog acceptera med tanke på hur stora jobb det rör sig om.

Företaget planerar bland annat att bygga in hela tippen och förse den med tre portar. På så sätt ska dels fåglar hindras från att äta av soporna, dels lukterna minskas.

Även råkompostutlastningen ska byggas in för att fåglarna ska hållas borta. Dessutom vill företaget att allt avfall som luktar ska föranmälas och lämnas in före klockan 14.30 på dagarna.

Listan innehåller fler punkter:

? transport av kompost ska göras i början av veckan

? försök ska göras med luktdämpande medel, som ska sprinklas ut över tippen

? industrier som har avfall som luktar illa ska kontaktas för att de ska vidta åtgärder med soporna innan de transporteras till tippen

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons