Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stor skepsis på möte om aktivitetsgarantin

KARLSHAMN · Aktivitetsgarantin väcker fortfarande starka känslor bland de äldre arbetssökande.
De ser med skepsis på möjligheten att åter komma ut på arbetsmarknaden och tror inte att garantin kan öka deras chanser.
Karlshamn • Publicerad 7 juni 2001

I går hade SIF bjudit in medlemmar som omfattas av aktivitetsgarantin till ett möte på First Hotell i Karlshamn

Peter Samuelssonfrån AMS i Stockholm, som i egenskap av facklig företrädare varit med och utformat garantin, var tillsammans med Anita Larsson från Länsarbetsmarknadsnämnden på plats för att berätta om aktivitetsgarantin samt lyssna till synpunkter från de berörda gästerna.

Annons

Peter Samuelsson talade om vikten av att bryta rundgången i systemet där arbetslösa tidigare gått från en a-kassaperiod till en annan med korta mellanspel i form av tillfälliga åtgärder. Han menade också att arbetsmarknaden i dag erbjuder bättre möjligheter att få arbete.

Bland åhörarna, där de flesta tillhörde gruppen arbetslösa över 55 år, var dock tveksamheten mot aktivitetsgarantins möjlighet att bidra till att de skulle kunna få ett riktigt arbete stor.

– Det ska finnas en arbetsmarknad som vill ha en. Finns det inte det spelar det ingen roll vilka åtgärder som vidtas, menade en av de berörda och flera menade också att arbetsmarknaden i Blekinge inte kan jämföras med den på större orter som Stockholm.

> Vill inte flytta

Tanken med aktivitetsgarantin är att den arbetssökande ska erbjudas en individuell handlingsplan som ska leda till arbete. Det kan handla om vidareutbildning eller praktikplats. Ersättningen är a-kassa och aktiviteterna sker på heltid.

Den ökade arbetsmarknadspolitiska satsningen på att förkorta inskrivningstiderna på arbetsförmedlingen och få fler i arbete har också ökat kraven på de arbetssökandes rörlighet.

Åhörarna vid gårdagens möte var dock kritiska till tanken att de skulle behöva flytta för att få arbete.

– Vi har gamla föräldrar. Ska vi strunta i dem då, frågade en av de närvarande.

> ”Inte för att jävlas”

Peter Samuelsson sa sig vara medveten om att det kan vara ett större problem för de äldre att ta sig ut på arbetsmarknaden igen, men menade att han inte var beredd på att ställa upp på att ge upp hoppet om att de ska kunna få arbete.

Annons

– Vi gör inte det här för att jävlas, annars hade vi från fackets sida inte ställt upp på det här.

> Kritik från OTA-anställda

I Blekinge återfanns fram till årsskiftet en stor del av landets så kallade OTA-anställda. Det var en anställningsform för personer över 55 år som vid årsskiftet försvan till förmån för aktivitetsgarantin.

Med på mötet fanns flera personer som tidigare varit anställda inom OTA. De har tidigare varit kritiska mot det nya systemet och vidhåller sin kritik.

– Vi får nästan 1 000 kronor mindre i månaden och 20 dagars semester istället för fem veckor, berättade Inger Svensson.

Hon och kollegorna Birgitta Gustafsson, Birgitta Jacobsson och Gudrun Thuresson menar ändå att de är lyckligt lottade eftersom de arbetar i ett projekt i Kallinge där de är verksamma med släktforskning.

Ett problem menar de är dock lönen. De håller det inte för troligt att kommunen kommmer att ha råd att låta arbetet övergå i en vanlig anställning.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons