Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Storsatsning på Piren inleddes med mänsklig kedja

Inom kort börjar markarbetena inför bygget av etapp fem på Östra Piren. Istället för ett traditionellt första spadtag bildades en mänsklig kedja för att markera konturerna av den nya byggnaden.
Karlshamn • Publicerad 20 mars 2019
Samuel Henningsson, vd för Netport och projektledare för bygget, är glad över att utvecklingen nu kan fortsätta.
Samuel Henningsson, vd för Netport och projektledare för bygget, är glad över att utvecklingen nu kan fortsätta.Foto: Henrik Brandberg

För runt 300 miljoner kronor ska en ny byggnad ta form ute på Östra Piren. Målet är att den ska rymma 700 arbetsplatser och ge förutsättningar för växande företag.

– Vi vill vara med och skapa det omöjliga mötet, sa Netport-chefen Samuel Henningsson i samband med att bygget officiellt flaggades igång under onsdagen.

Annons

Förutom arbetsplatser ska den nya byggnaden innehålla två biografsalonger, en konsertsal samt två restauranger. Anders Törnqvist, som är arkitekten bakom byggnaden, berättade att arbetet handlat om att bygga en miljö snarare än tak, väggar och golv.

Han berättade att inspirationen till byggnaden hämtats från både Karlshamns historia och nutid.

Byggnaden ska innehålla flera ljusgårdar med olika teman. Dessa ska fungera som mötesplatser.
Byggnaden ska innehålla flera ljusgårdar med olika teman. Dessa ska fungera som mötesplatser.Foto: Anders Törnqvist arkitektkontor

– Lokal identitet ger internationell styrka. Vi ser alltför ofta kopior i dag, konstaterade Anders Törnqvist.

Tanken är att skapa ett landmärke och en byggnad som visar framtidstro, likt de satsningar som gjordes vid förra sekelskiftet i form av rådhuset och Sparbankshuset.

– Men istället för slutna byggnader blir det här en glaskropp som ger transparens och speglar den kultur vi lever i, förklarade arkitekten.

Peter Johansson, som driver Metropolbiografen, ser fram mot att flytta in i hypermoderna lokaler på Piren.

– Det är första gången på 90 år som det byggs en ny biograf i Karlshamn. Vi har suttit och ritat tillsammans med Anders Törnqvist i säkert 500 timmar för att hitta de bästa lösningarna.

Förhoppningen är att bygget ska stå klart under 2021. Anledningen till att byggtiden är relativt lång har sin bakgrund i att det måste genomföras omfattande markarbeten innan själva fastigheten kan börja uppföras.

De markarbeten som nu inleds ska se till att sanera marken från gifter. Markförhållandena är också sådana att man behöver förbättra stabiliteten. Därför kommer det att ske pålning i området.

Marie Wahlström, vd på Karlshamnsfastigheter som ska förvalta fastigheten, berättade att man beräknar att gå ut med upphandlingen för själva bygget i september.

Tanken är att byggnaden ska bli ett landmärke.
Tanken är att byggnaden ska bli ett landmärke.Foto: Anders Törnqvist arkitektkontor
Henrik BrandbergSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons