Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Strid om busstvätt utomhus

KARLSHAMN Ledningen på Swebus i Blekinge vill att bussarna som trafikerar Karlshamns kommun ska tvättas under dagtid. Ute i det fria.
Men huvudskyddsombudet, Aage Agervall, säger tvärt nej.
– Jag ser det som en arbetsmiljöfråga och tänker driva den till Arbetsmiljöverket om så behövs, säger han.
Karlshamn • Publicerad 12 mars 2001

Linjebussarna i Karlshamns kommun står uppställda vid Ahlbergs bil när de inte är i trafik. Där har Swebuss sin depå för kommunens alla bussar.

På nätterna ser tre anställda till att bussarna tvättas in- och utvändigt.

Annons

Att tvätten sker nattetid beror på att det är bara då bussarna kan köras in i en ledig lokal.

– Vi hyr däckverkstaden på Ahlbergs bil, som står tom på natten, säger Leif Kinning, en av de anställda som ansvarar för att företagets bussar hålls rena.

> Finns ingen depå

Något annat alternativ finns inte just nu för Swebus. Under dagtid är lokalerna upptagna av den verksamhet som bilfirman bedriver och att hitta en ny depå åt linjebussarna har inte diskuterats.

Enligt huvudskyddsombudet sparar Swebus pengar på att ändra tvättschemat. Dels blir OB-tilägget lägre, dels får de anställda några timmar längre tjänstgöring. Och han har egentligen inget att säga om det.

– Nä, det är inte orimligt ur arbetmiljösynpunkt att bussarna tvättas på dagen, men då ska det ske inomhus, säger han.

– På somrarna kan temperaturen inne i en buss pendla mellan 40-50 grader och att tvätta bussar i den värmen är lika olidligt som omöjligt.

> Ingen norm finns

Aage Agervall ska anmäla saken till Arbetsmiljöverket (gamla yrkesinspektionen) och försöka få upp ärendet för prövning. Enligt honom är det ett problem att det inte tycks finnas någon norm att luta sig emot.

– Det finns inget som juridiskt reglerar den här saken. Men jag anser att frågan är så principiellt viktig att den bör behandlas.

Annons

> Tvättar på natten

Totalt tre personer är idag anställda i Karlshamn för att tvätta bussarna nattetid. De har ett eget schema och sköter förutom tvättsysslan också vissa skoltransporter.

Leif Kinning är motståndare till att bussarna ska tvättas utomhus, men anser även att nattarbetet bör vara kvar.

– Men här pratar jag bara i egen sak eftersom nattarbetet passar mig som person bäst. Jag har full förståelse om företaget och mina andra kollegor istället vill jobba dagtid, säger han.

> Jobb i det fria

Leif Kinning menar dock att det alltid är de som står längst ner som får det besvärligast. Han undrar varför inte mekanikerna flyttas ut och får jobba i det fria? Eller tjänstemännen?

– Det är så ogenomtänkt. Hur ska vi byta ut det skitiga vattnet när det inte finns en kran utomhus? Ska vi behöva gå 50 meter för att tappa upp nytt vatten som finns i en kran inne i en av byggnaderna. Hur gör vi när det stormar utomhus eller regnar och snöar?

> Tänker driva frågan

För huvudskyddsombudet Aage Agervall spelar det ingen roll om en eller flera anställda välkomnar schemanändringen från natt- till dagstädning. Han tänker driva ärendet i alla fall.

– Det handlar i första hand om arbetsmiljön och att tvätta bussarna utomhus är en klar försämring. Men om företaget kan ordna så bussarna tvättas inomhus även under dagtid, då är det okej från min sida, säger han.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons