Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Striden om gässen går vidare i Siggarp

SIGGARP Gåstvisten fortsätter!
Miljönämnden har återigen begärt in synpunkter från grannar som bor runt gåsfarmen i Siggarp. Något som retar farmaren Anders Åkesson:
– Nu är de på mig igen och den här gången tänker jag JO-anmäla kommunen, säger han.
Karlshamn • Publicerad 15 mars 2001

I fyra år har tvisten mellan gåsfarmen i Siggarp och Karlshamns kommun pågått. Efter klagomål från ett antal grannar, som anser sig störda av gåsfarmen, fattade miljönämnden för ett par år sedan beslut om att Anders Åksessons gäss inte får vistas närmare än 50 meter från hans tomgränser. Detta för att skona de klagande grannarna från gåskackel och fjädrar.

Men för Anders Åkesson har kravet från miljönämnden varit svårt att följa.

Annons

– Ja, om jag gör det minskas den yta som mina gäss kan röra sig på så mycket att jag då bryter mot djurskyddslagen, säger han.

> Inga bevis

Tvisten har alltså pågått i flera år. Den nådde sin kulmen förra året, då Miljödomstolen i Växjö undanröjde ett vite som miljönämnden i Karlshamn dömt ut eftersom Anders Åkesson, enligt politikerna, vägrat följa 50-metersregeln.

Enligt Miljödomstolen har dock nämden inte kunnat bevisa att gåsfarmaren verkligen låtit gässen vistas för nära tomtgränserna.

– Miljönämnden gjorde också en del formella fel, bland annat genom att låta ärendet gå först till länsrätten istället för att hänvisa det till Miljödomstolen, säger Anders Åkesson, som fått nog av bråken.

– Jag trodde nog att det skulle bli lugnt efter miljödomstolens beslut i vintras. Men där bedrog jag mig. Eftersom miljönämnden förföljer mig på ett regelvidrigt sätt, tänker jag JO-anmäla dem.

Han vill inte gå närmare in på vilka lagar och regler nämnden ska ha brutit mot, men lovar att återkomma till den saken när hans skickat sin skrivelse till justitieombudsmannen (JO).

> Gäss bäst på landet

Miljöchefen Bo Wildroos konstaterar att en dialog mellan grannarna och gåsfarmaren antagligen hade löst problemet för länge sedan. Han poängterar att miljönämnden inglunda har för avsikt att stoppa gåsuppfödningen och håller med om att gäss lämpar sig bäst ute på landet.

– Nämnden vill inte stjälpa farmen, men har beslutat om en skyddsområde för att ge grannarna möjlighet att slippa ha gässen intill sina trädgårdar, säger Bo Wildroos.

Annons

Trots att Miljödomstolen en gång undanröjt ett vite som nämnden dömt ut, kan gåsfarmaren komma att krävas på straffavgifter igen. Bo Wildroos:

– Om nämden anser att gässen även framöver tillåts komma för nära tomtgränserna, så kan ett nytt vite dömas ut. Men först efter att det kan bevisas att gässen är inne på förbjudet område.

Hittills har ett antal synpunkter nått kommunen inför den stundande gåssäsongen. Bland annat en enkät, som en av grannarna i Siggarp gjort. I den har 16 personer som bor runt farmen svarat ja på frågan om bland annat gäss hör hemma på landet. Sex personer svarade nej i enkäten.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons