Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svar om askan på soptippsmöte

MÖRRUM I april kommer Västblekinge Miljö AB att ha ett offentligt samrådsmöte inför miljöprövningen av avfallsanläggningen i Mörrum. Bland annat ska man kunna ge ett svar på hur mycket aska man ska ta hand om från den planerade sopbränningen i Ronneby.
Karlshamn • Publicerad 21 mars 2001

Vid ett så kallat tidigt samråd med länsstyrelsen och miljökontoret i Karlshamn i förra veckan gick man igenom läget.

Länsstyrelsens miljövårdsdirektör Ingvar Carlsson påpekade att det nuvarande tillståndet för att ta hand om 1000 ton farligt avfall per år inte räcker till om man också sak ta hand om den giftiga flygaskan från avfallsbränningen i Ronneby.

Annons

– Vi har inte räknat på det än, säger Västblekinge Miljö ABs chef Christer Florén. Det tillstånd vi har om 1000 ton om året gäller bara förorenade massor. Ska vi ta emot askan får vi söka ett helt nytt tillstånd.

> Tomten räcker

Enligt uppgifter från det kommunala bolaget Miljöteknik i Ronneby handlar det om ca 1 300 ton flygaska om året om man bränner den beräknade mängden på 17 000 ton avfall.

– Vi har inte själva kommit så långt att vi räknat på det. Det är också möjligt att vi delar upp mängden med Bubbetorp i Karlskrona, säger Christer Florén.

– Men på samrådsmötet 11 april ska vi kunna ge ett svar.

Inbjudan till samrådsmötet kommer att gå ut till närboende, naturvårdsföreningar och myndigheterna i Karlshamns kommun.

Andra frågor som kommer upp där är bland annat möjligheten att täcka över komposteringen med fiberduk, så att man minskar fågelproblemet.

Området för deponin kommer också att behöva utvidgas, och man ser framför allt på möjligheterna av en expansion mot sydväst.

– Men bara inom vår nuvarande tomt, understryker Christer Florén.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons