Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sydkorea ska smörjas med svenskt margarin

KARLSHAMN · Efter ett halvårs intensivt arbete är det nu upp till bevis.
I dagarna angör Carlshamn mejeris första last med margarin Sydkorea där en av företagets produkter ska testas på en marknad med 47 miljoner invånare.
Karlshamn • Publicerad 18 juni 2001

Enligt Ingemar Folkesson, på företagets exportavdelning, handlar det om en provleverans och det är sydkoreanernas mottagande av margarinet som bestämmer om det bli någon fortsättning.

– Att konsumenterna accepterar produkten är A och O, säger Ingemar Folkesson men förklarar att man inte satt upp några mål för hur mycket margarin man ska sälja för att fortsätta med exporten.

Annons

I ett halvår har man på företaget arbetat med att förbereda exporttestet. Ett avtal har slutits med en koreansk distributör som ska vidarebefodra lasten ut till olika grossister runt om i landet. Produkten har också anpasssats där allt från texten på förpackningen till smaken funnits i åtanke.

– Margarinet, som heter Eve, är lättare saltat än svenskt margarin brukar vara, berättar Ingemar Folkesson.

> Första i Asien

Sydkorea är den första plats i Asien där Carlshamn mejeri försöker positionera sig. Annars exporterar företaget i huvudsak produkter till en europeisk marknad.

Mycket exporteras till de baltiska staterna där utvecklingen enligt Ingemar Folkesson ser stabil ut.

Efterfrågan på glass och margarin har under en period varit vikande på den svenska marknaden, men enligt Ingemar Folkesson är inte testet av den sydkoreanska marknaden något led i en ökad exportsatsning för att kompensera hemmamarknaden.

– Vi har alltid satsat på exporten, säger han.

Några tankar på att utvidga satsningen till andra asiatiska länder finns heller inte, uppger Ingemar Folkesson.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons