Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Symbolisk invigning av nya väg 29

KARLSHAMN I går var det celebera gäster som var på visit vid Södra Hoka.
Kommunens kommunalråd, landshövdingen och direktören för Vägverket Region Sydöst var på plats för en symbolisk trädfällning för att bereda marken för den nya väg 29, mellan Hoka och Gröndal.
Det återstår dock en hel del beslut innan den nya asfalten är på plats.
Karlshamn • Publicerad 27 januari 2001

Gårdagens trädfällning innebar klarsignal för berörda markägare att påbörja avverkning av sin skog längs den planerade vägsträckningen. Själva byggstarten av vägen kan dock tidigast komma igång till hösten, något bland andra kommunalrådet Torsten Magnusson ser fram emot.

Han betonade bland annat vikten av att försäkra sig om tillgången på bra vatten och tog upp olyckan 1995, då en tankbil läckte ut olja i känsliga vattendrag, som ett exempel på hur viktig den nya vägen är.

Annons

– Livsmedelsindustrin förutsätter bra vatten, menade han och påpekade också att bygget kommer att skapa sysselsättning för flertalet karlshamnsbor.

> Höll i motorsågen

Landshövdingen Ulf Lönnqvist fick äran att hålla i motorsågen när det första trädet längs vägsträckningen fälldes.

Han talade om att vägen är något av en nyckelväg och att nybygget är viktigt ur perspektivet att Karlshamn har den sjunde största hamnen i landet och ett stort transportflöde.

Vägverksdirektören Mats Forsgren berättade att den totala kostnaden för vägen kommer att uppgå till 187 miljoner.

Av det kommer länsgrannen Kronoberg att stå för 40 miljoner. Enligt hans bedömning kommer själva vägbygget att ta omkring två år.

> Miljödomstolen ser över villkor

Ännu återstår dock en hel del innan bygget kan komma igång. Enligt projektledaren Bo Lenberg på Vägverket återstår både en vattendom samt själva upphandlingen.

Miljödomstolen i Växjö ska först se över villkoren för hur bygget ska utföras i anslutning till flera berörda vattendrag, bland annat våtmarkskomplexet ”Rolands hav” vid Jeppshoka.

– Vi får rätta oss efter hur villkoren kommer att se ut, säger Bo Lenberg.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons