Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tätt mellan pizzeriorna i stan

KARLSHAMN Pizzeriorna har slagit ner pålarna tätt i Karlshamn. Den som är riktigt hungrig har bara sekunder att vandra mellan köken.
Men pizzabagarna själva tror att gränsen nu är nådd.
– Elva pizzerior är för mycket, säger Imad Aswad på City Pizzeria som överväger att bomma igen.
Karlshamn • Publicerad 29 mars 2001

I Karlshamns innerstad finns det idag 11 ställen som säljer pizzor och kebaber. Utmed och i närheten av Ronnebygatan är etableringen som störst; där finns inte mindre än fem pizzerior att välja mellan.

I början av mars öppnade ytterligare en restaurang med pizzor på schemat: restaurang Hörnan i korsningen Regeringsgatan-Rådhusgatan.

Annons

Den nye ägaren heter Hussain Abbood. När han kom till Sverige i början av 90-talet blev jobbet på Hörnan hans första jobb.

Efter några år på andra ställen, bland annat på Spiken, återvänder han nu dit, fast den här gången jobbar han där i egen regi.

> Mat, öl eller kaffe

Han ansöker om öl- och vinrättigheter och hoppas att stället ska placera sig som en anspråkslös oas dit man kan gå och äta en god bit mat eller ta en kopp kaffe, en öl och bara sitta och prata.

– Det finns inte så många såna ställen i Karlshamn idag. Därför tror jag på den här idén, säger han.

Hussain Abbood lanserar inte sitt ställe som en renodlad pizzeria. I den hårdnande konkurrensen tycks det inte räcka med att erbjuda bara pizza; något mer måste till.

– Jag är inte rädd för konkurrensen, för det är långt ifrån bara pizzor vi tänker göra. Men eftersom ugnen fanns kvar så ska vi givetvis använda den.

> Kebab populärast

Av alla varianter på pizzor som finns är det särksilt en som vunnit kundkretsens gillande de senaste åren.

– Kebabpizza, säger man på pizzerian Nour när Sydöstran frågar vad som säljer mest.

Annons

– Kebabpizza, ja förresten allt med kebab, säger Imad Aswad på City Pizzeria.

I jakten på kunderna används priset som ett argument. De billigaste pizzorna kostar 25-30 kronor. På till exempel Pinnochio och Karlshamns Pizza &Kebabbutik får man en Margarita för 35 kronor, på Nour kostar samma pizza 30 kronor.

Toms Corner kör hem pizzor för 29 spänn på lunch.

> En hel hushållsost

Pizzabagarna erkänner själva att de låga priserna sätts för att dra uppmärksamhet och kunder till sig.

En pizzabagare berättar att en pizza som säljs för 30 kronor på sin höjd ger ett par kronor i vinst.

– För att baka en Margarita går nästan en hel hushållsost åt. Sen ska skatt betalas och så lönen. Det blir inte mycket över efter det.

Imad Aswad på City Pizzeria är en av Karlshamns mesta pizzabagare. Han startade pizzeria på Kungsgatan och har också jobbat på Toms Corner.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka driver han ensam City Pizzeria på Kyrkogatan.

Han säger att 30-kronorspizzorna är en bluff.

Annons

– Det är bara ett spel! Man vet mycket väl om att man inte säljer så många av just de billiga pizzorna. Hade man sålt mycket av dem hade det inte gått att ha så låga priser.

För tio år sedan var det betydligt lättare att vara pizzabagare i Karlshamn. Konkurrensen var inte lika tuff då.

– Då fanns det bara två-tre stycken. Men idag är vi alldeles för många.

> Sälja pizzerian

Imad Aswad planerar att sälja pizzerian. Han säger att arbetet är slitsamt, att han vill tillbringa mer tid med familjen.

– Jag står här från elva på dan till nio-tio på kvällen varje dag och är helt slut på kvällarna.

Men, säger han, säljer han pizzerian är det inte av ekonomiska skäl. Ändå är det helt klart att om det vore färre konkurrenter hade försäljningen gått bättre och kunderna blivit fler.

– Ibland sitter jag här ensam i sex timmar utan att en enda kund kommer. Och sen helt plötsligt kommer alla på en gång och allt blir jättestressigt. Det känns ibland som att jag inte bor i Sverige och inte heller i Karlshamn. Som att jag bor här, på min pizzeria.

##Pizzerior i Karlshamns centrum

Balkan (tidigare Mannes)

Annons

City Pizzeria

Hörnan

Karlshamns Pizzeria

KC

La Bocca

Marina kebab

Köpmannagården

Nour

Pinnochio

Toms Corner

Lars Carlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons