Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tävlingen om torget är avgjord

Arkitekttävlingen om hur Stortorget i Karlshamn ska se ut i framtiden är avgjord. I dag avslöjades det att Swecos förslag utsetts till det vinnande. De vill ha kvar fontänen Böljelek men bygga en ny torgpaviljong.
Karlshamn • Publicerad 28 maj 2013
Foto: 

Tre arkitektkontor har i vinter ritat på förslag om hur torget i Karlshamn ska kunna göras om. Sweco arkitekter hade det förslag som juryn uppskattade mest och i dag visades skisserna för första gången offentligt. Förslaget går ut på att göra en grön lund mot Christoffer Schrödersgatan, en öppen plats i mitten för kafé och planteringar och ytor för evenemang längs med Rådhusgatan.

Antalet parkeringar minskar till 40 platser och de ska ligga mot Kungsgatan. Då det skulle kosta lika mycket att renovera torgpaviljongen som finns där i dag som att bygga en ny valde man det senare förslaget. Däremot lämnas Böljelek kvar i mitten av torget.

Annons

Landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson från Sweco tycker att torget i dag är isolerat på grund av parkeringsplatsernas placering och att man inte riktigt kommer till.

– Vi vill veckla upp torget mot sin omgivning, det är vår grundidé, säger han.

Så här löd juryns motivering till varför de valde Swecos förslag: "Med stor inlevelse och känsla för detaljernas betydelse omformuleras torget och med ny disponering aktiveras och presenteras ett helt nytt sammanhang som har en tilltalande återhållsamhet. Det finns ett stort förnuft i förslaget, från analys till ide och förslag till genomförande utan att de konstnärliga aspekterna äventyras."

Johanna Spogardh
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons