Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tingsrätten ska bli säkrare

KARLSHAMN – Även om vi varit förskonade från hot och våld, så tycker alla här att det ska bli skönt att inte okänt folk bara kan springa in till oss hur som helst, säger Gunn Svensson på rotel 1 vid Karlshamns tingsrätt.
Karlshamn • Publicerad 31 mars 2001

Arbetet ska vara klart i maj månad. Och då kommer besökare till tingsrätten inte längre att kunna stövla rakt in i lokalerna. Istället ska alla få anmäla sig i en lucka och sedan eventuellt få komma vidare in fastigheten.

– Vi får en helt ny glasförsedd vägg med skjutlucka, som ser till att besökarna inta kan kliva in utan att vår personal är medveten om det, säger Gunn Svensson.

Annons

> Känns olustigt

Även om tingsrätten i Karlshamn sluppit ifrån allvarligare incidenter, tycker personalen att känns olustigt när okända besökare dyker upp i korridoren.

– Ja, plötsligt så kan någon stå bakom ryggen på en, säger Gunn Svensson.

På senare år har bland annat flera fritagningsförsök inträffat i samband med rättegångar runt om i landet. Och det har hänt att personalen på tingsrätter får utstå hot och smädelser från dömda personer.

Peter Rosén, som blir högste chefen i den nya organsiationen - Blekinge tingsrätt - den 1 juli, säger att säkerheten ska höjas både i Karlshamn och Karlskrona inför den kommande förändringen av domstolsväsendet i Blekinge.

– Vi ska också sätta in larm och på annat sätt försvåra för tjuvar, som gång efter annan försökt göra inbrott i Karlshamn, säger han.

> Karlar med pondus

Peter Rosén säger att konsekvensen av de besparingar som gjorts på domstolarna runt om i landet, bland annat påverkat säkeheten. Detta i huvudsak genom att vaktmästarna försvunnit.

– Ja, tidigare fanns de på alla tingsrätter och det handlade ofta om karlar som ingav viss pondus och som kunde verka i avskräckande syfte. Jag tror att vi är på väg tillbaka mot att börja anställa vaktmästare på domstolarna igen, säger Peter Rosén.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons