Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Torghandlarna tar strid för sitt torg

KARLSHAMN Torghandlarnas riksförening Tomer kritiserar ett uttalande av trafikingenjören Lars-Erik Johansson.
Nu kräver föreningen att få bli remissinstans vid översynen av torghandeln som kommunen ska göra.
– Det är en missuppfattning att jag skulle vara emot vår fina torghandel, säger Lars-Erik Johansson.
Karlshamn • Publicerad 16 mars 2001

Handeln på torget har varit på tapeten på senare tid. Kommunen har sagt att en översyn ska göras, både vad gäller tider och utseendet på torghandlarnas stånd. Även nya hyror kan bli aktuella.

Torghandlarnas riksförening menar att den ambullerande handeln är en distributionsform som är självbärande utan ekonomiskt stöd. Knallarna som säljer varor från sina stånd måste försörja sig under den tid som står till förfogande och på de kvadratmeter de disponerar för sin försäljning.

Annons

Att inskränka torghandlarnas öppettider är inte acceptabelt, skriver föreningens Stig Wiklund i ett brev till politikerna i Karlshamns Kommun.

Han anser att konkurrensen snedvrids om kommunen försöker skapa olika öppettider för torghandlarna och butikerna i stan.

> Vill få säga sitt

Enligt Stig Viklund måste handlarna få tid att packa upp sin varor på morgonen. Och de måste också ges tid att packa ihop efter stängningsdags. Minst en timme vid både upp- och nedpackning är rimligt.

Föreningen beklagar ett uttalande från kommunens trafikingenjör Lars-Erik Johansson, som uppges ha sagt att ”det kan ta väldigt lång tid för dem att packa ihop allt. Men det kan vi inte ta någon hänsyn till - det är inte vi som sagt att de ska ta med sig all utrustning”.

I brevet slår Sten Wiklund fast att torghandeln måste upplevas som ett positivt inslag i stadsbilden.

Föreningen, som redan är remissinstans för statliga utredningar, vill ha ett samarbete med Karlshamns kommun och hoppas få lämna synpunkter inför den översyn av torghandeln kommunen ska göra.

> ”Handeln är viktig”

Lars–Erik Johansson förklarar att tiden för när handlarna ska vara färdigpackade sattes på den tiden då torget sopades med hjälp av en stor sopmaskin. Men sedan något år tillbaka används inte sopmaskinen lika ofta.

– Min avdelning är ansvarig för att tiderna följs på torget, även om sopmaskisnen inte används i särskilt hög grad. Men i den nya torgutredningnen kan det mycket väl bli så att torghandlarna får en mer tid än idag att packa ihop sina varor.

Annons

– Det finns ju vissa köpmän som klagar på torghandeln och menar att den konkurrerar med deras verksamhet, men sådana synpunkter kan kommunen inte ta hänsyn till. Handeln på torget är mycket viktig, säger Lars-Erik Johansson.

Enligt vad han anser bör torghandlarnas förening vara med som en remissinstans i torgutredningen.

– Kommunens målsättning är att göra utredningen tillsammans med torghandlarna, säger han.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons