Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tre intresserade av att bygga på Piren

KARLSHAMN Kommunen diskuterar med tre olika konsortier om bygget av Östra Piren.
– Helst vill vi ha någon som tar ett aktivt ansvar för att utveckla innehållet och driva verksamheten; men det är också en ekonomisk fråga vem vi väljer, säger kommunens näringslivschef Anders Wiberg.
Karlshamn • Publicerad 18 januari 2001

I den första etappen ska nya lokaler åt högskolan stå klara hösten 2002. Samtidigt ska man också börja bygga lokaler åt intresserade företag och dessutom finns en offentlig byggnad, främst för ett kombinerat stadsbibliotek-högskolebibliotek, med i planerna.

– Den första etappen handlar om 5 000 - 6 000 kvadratmeter, biblioteket oräknat. Det finns inget kommunalt beslut om att biblioteksbygget ska vara med i första etappen.

Annons

Men jag uppfattar det som att det finns en politisk ambition att driva biblioteksfrågan så snabbt som man kan göra, säger Wiberg.

> Halvmiljardprojekt

Hela Östra Piren är ett projekt på boråt 500 miljoner kronor, men så mycket handlar det inte alls om inledningsvis. Kommunen vill inte vara byggherre, utan letar efter privata byggare och finansiärer. Inledande kontakter med ett tiotal intressenter har krympt till tre.

– Det handlar om tre konsortier, som var för sig kombinerar en byggare och en finansiär. Det är inte lokala intressenter, utan aktörer som finns över hela landet.

Förebilden Soft Center i Ronneby byggdes upp kommunen, men såldes förra året till Sonessons, ett bolag som aktivt arbetar med att utveckla verksamheten och dra fler företag dig. Karlshamn vill alltså ha ett liknande koncept redan från början.

– Vi har våren på oss att få planen färdig och göra ett exploateringsavtal med en byggherre. Sen måste byggandet komma igång, säger Anders Wiberg, som tillsammans med Anders Höglund från hamnbolaget och kommundirektören Stefan Karlsson håller i kontakterna med de potentiella pirbebyggarna.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons