Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tubbarydstippen till miljöåklagaren

KARLSHAMN Miljöåklagaren i Malmö ska nu granska om Karlshamns kommun brutit mot miljölagstiftningen.
Detta eftersom kommunen inte lämnade in en miljörapport angående verksamheten på Tubbaryds återvinningsstation.
Karlshamn • Publicerad 11 januari 2001

Som Sydöstran tidigare skrivit om skulle rapporten ha lämnats in till länsstyrelsen senast den 31 mars förra året.

I den ska verksamheten beskrivas, så att tillsynsmyndigheten kan kontrollera att verksamheten bedrivs på ett miljöriktigt sätt.

Annons

– När den nya miljöbalken trädde i kraft 1999, beslutades att vissa verksamheter, som avfallsstationen i Tubbaryd, ska lämna in miljörapporter en gång om året. Samtidigt skärptes reglerna för hur tillsynsmyndigheterna ska hantera olika regelbrott, säger Åsa Olofsson på länsstyrelsen i Blekinge län.

– Därför har vi nu, utan att värdera hur allvarlig kommunens miss är, skickat över ärendet till miljöåklagaren i Malmö.

> Ett halvår för sent

Först efter en påminnelse lämnades rapporten in - den 14 december förra året. Granskningen av den har inte lett till några anmärkningar på verksamheten från länsstyrelsens sida.

Trots detta tvingas kommunen betala en miljösanktionsavgift på 5.000 kronor för missen med miljörapporten.

– I mina kontakter med kommunen har jag förstått att sanktionsavgiften kan komma att överklagas. Bland annat har jag fått ta del av synpunkter om nödvändigheten av miljörapporter, säger Åsa Olofsson och fortsätter:

– Man kan så klart få tycka vad man vill huruvida miljörapporter ska lämnas in eller inte, men om det nu är ett krav enligt miljöbalken måste lagen följas. Och det gäller alla.

> Tillstånd till 2004

Avfallsstationen i Tubbaryd tar hand om bland annat avfall från kommunens hushåll och hanterar en mängd giftiga ämnen, men hittills har inga tillstånd för verksamheten behövts.

– Innan den nya miljöbalken trädde i kraft drevs verksamheten enligt den då gällande miljöskyddslagen. Och avfallsstationen får fortsätta utan några särskilda tillstånd under en övergångsperiod fram till den 31 december 2004. Därefter måste tillstånd sökas för hanteringen som bedrivs i Tubbaryd, säger Åsa Olofsson.

Annons

Skulle avfallsstationen ändra inriktningen på dagens verksamhet före 2004 måste kommunen omedelbart söka tillstånd för det hos hos länsstyrelsen.

Miljöåklagaren i Malmö, Ingvar Wennersten, kunde igår inte kommentera det misstänkta brottet mot miljöbalken.

– Jag har precis fått in alla papper och ska nu läsa igenom dem, sa han under onsdagen och bad att få återkomma i frågan.

Sydöstran sökte igår även renhållningschefen, John-Erik Mattsson, för en kommentar. Han satt dock i sammanträde och kunde därför inte nås.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons