Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tullens spanare ska få vapen

KARLSHAMN Tullens spanare i Östersjöregionen ska beväpnas. Samtidigt som tullare vid landgränserna mot Norge och Finland blir av med sina vapen.
– Så ser förslaget ut och vi välkomnar beväpningen av våra spaningsstyrkor bland annat här i Karlshamn, men att avväpna landstyrkorna är fel, säger Peter Ryman, fackligt ombud vid Tullverkets regionkontor i Karlshamn.
Karlshamn • Publicerad 16 mars 2001

Om förslaget i utredningen från Tullverket går igenom ska cirka 15 tullare från Karlshamn utrustas med pistoler. Idag är de obeväpnade ute på fältet.

– Det är klart att det känns otryggt för tullarna. De spanar och slår till mot kriminella smuggelligor som försöker föra igenom gods för stora belopp, säger Peter Ryman.

Annons

På grund av att Östersjötullens spaningsstyrkor är obeväpnade, måste de vid speciella operationer lita till polisens hjälp. Men samtidigt är polisens resurser begränsade.

– De kriminella vet att vi inte är beväpnade och därför måste vi i skarpa lägen ha polisen med oss. Men om en polispatrull larmas till en olycka till Holmsjö medan vi är i Sölvesborg, då får vi vänta på att slå till.

– Och det är inte särskilt bra.

> Fel att avväpna landgränserna

Peter Ryman beklagar bara att förslaget som lämnats av tullverket också innehåller avväpningen av tullarna som bevakar landgränserna.

– Det är ett resursslöseri att ta vapen från en grupp som har erfarenhet och kompetens på att hantera dem, säger han.

Facket är emot den delen och det kan leda till att hela förslaget fälls.

– Jo, men då tror jag att man gör ett nytt förslag där beväpningen av Östersjötullen blir en fråga för sig.

Förutom regionkontoret i Karlshamn omfattas också tullexpeditionerna i Kalmar, Jönköping och Norrköping och Visby. Totalt rör det sig om cirka 190 tulltjänstemän som ingår i Östersjöregionens spaningsenheter.

Även om tullarna utrustas med pistoler, innebär inte det att vapnen kan användas hur som helst.

– Vi får inte samma befogenheter som polisen har. För oss ska nödvärnslagen gälla, vilket betyder att en tullare ska befinna sig i ett mycket trängt läge för att få använda sitt vapen, säger Peter Ryman.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons