Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tvist om plank förhalas i instanserna

MÖRRUM I över ett år och ett halvt har frågan om ett insynsskyddande plank hittills förhalats genom instanserna.
Men nu ska planket upp, säger miljödomstolen. Senast 1 augusti.
Karlshamn • Publicerad 22 mars 2001

Saken handlar om en mindre lackeringsverkstad, som grannarna anser är störande med buller och lukt av lösningsmedel.

När miljönämnden tittade på frågan fann man att förbrukningen av lösningsmedel inte var så stor att verksamheten är tillståndspliktig under miljöbalken. Men däremot ålade man ägaren till fastigheten med lackeringsverkstaden att sätta upp ett insynsskyddande plank. Det skulle även minska olägenheterna med lukt och buller.

Annons

> September 1999

Det var 27 september 1999 som miljönämnden beslöt det. När inget plank kom upp, beslöt nämnden vid ett sammanträde 28 februari 2000 att lägga ett vite på 10 000 vid kravet på att planket kom upp senast 16 april.

Men fastighetsägaren överklagade till länsstyrelsen, och påpekade bland annat att byggnadsnämnden inte skulle vara färdig med bygglov för planket förrän vid sitt sammanträde i maj.

> Oktober 2000

Länsstyrelsen höll vid fast vid att planket skulle upp, men gick med på att skjuta upp tiden tills planket skulle vara uppe till 1 oktober 2000.

Så då överklagade fastighetsägaren länsstyrelsens beslut till miljödomstolen i Växjö, som höll syn i målet, som det heter. Det vill säga några personer åkte ner från Växjö till Mörrumstrakten och tittade på fastigheten. Fastighetsägaren kunde då visa att han köpt ett begagnat plank som låg upplagt i sektioner på fastigheten, och som han hade för avsikt att sätta upp.

Miljödomstolen har efter moget övervägande nu kommit till ett beslut. I domen tycker man precis som miljönämnden och länsstyrelsen att planket ska upp, att kravet på vite ska vara kvar - men däremot att fastighetsägaren får våren och sommaren på sig:

1 augusti 2001 ska planket vara uppe, nästan två år efter miljönämndens första beslut.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons