Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Twinskupen läggs ned

KARLSHAMN · Miljonkuppen mot klädbutiken Twins kanske förblir olöst. Åklagaren Margareta Lewenhagen har lagt ner förundersökningen.
– De fick ett alltför stort försprång och hann göra sig av med bytet, säger hon till Sydöstran.
Karlshamn • Publicerad 7 mars 2001

Det var i början av december som ett antal tjuvar slog till mot Twinsbutiken på Drottninggatan. Kuppen var våghalsig och fräck. Tjuvarna anlände i en hyrd skåpbil och en personbil.

De tog sig in via en bakgård, länsade butiken på kläder för en miljon kronor och stack.

Annons

Men ett vittne såg tjuvarna. Kvinnan kikade ut genom sitt fönster på Södra Fogdelyckegatan och såg hur tre män först spanade och sedan försvann in genom en port som leder till klädbutikens innergård.

Hon larmade polisen och kunde lämna bilarnas registreringsnummer. Men kvinnans tips togs inte på allvar förrän flera dagar efter kuppen. Och då var det för sent.

> Spårades till Malmö

Bilarna spårades sent omsider till Malmö. Männen greps och fördes till Karlshamn för förhör. Efter några dagar i polisens celler släpptes männen.

Och nu har Margareta Lewenhagen beslutat att sätta punkt för Twinskuppen. Även om hon är övertygad om utredningen varit inne på rätt spår.

Hemma hos en av de tidigare misstänkta männen hittade polisen fem klädhängare, som bevisligen kommer från Twinsbutiken.

– Ja, det hittades också en del kläder och flera av männen blev i det läget också misstänkta för häleri, säger Margareta Lewenhagen.

> Ett genombrott

Hade åklagaren i Malmö lyckats bevisa att männen gjort sig skyldiga till häleri, skulle det betytt ett genombrott för hela Twinsutredningen Det är Margareta Lewenhagen övertygad om.

Men marginalerna är små. Tack vare att tjuvarna fick ett rejält försprång har jakten på bevis varit mycket komplicerad.

Annons

- Det som trots allt hittats i Malmö är förhållandevis lite gods, med tanke på vad som försvann från Karlshamn. Bedömningen som åklagaren i Malmö tvingades göra är att det skulle bli svårt att binda männen till häleriet.

– Männen hade kunnat hävda att de köpt några klädesplagg i god tro.

Allt som allt har åtta personer hittills suttit anhållna eller häktade i utredningen.

– Det absolut viktigaste i sådana här utredningar är att inte tappa tempo. Gör vi det, så får tjuvarna möjlighet att sopa igen spåren. Detta genom att i första hand gömma bytet, säger Margareta Lewenhagen.

Ett annat problem är att stöldkupperna blivit besvärligare på senare år. Tjuvarna är skickliga och opererar över stora områden.

– Om en stöld sker i Karlshamn men tjuvarna är från Malmö och grips där, måste åklagare och polis på båda orterna börja samarbeta om utredningen. Och det leder automatiskt till att man tappar tempo, säger hon.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons